Srbija očekuje primenu sporazuma o formiranju ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Kosova za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas pred nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu da Srbija očekuje primenu sporazuma o formiranju Zajednici srpskih opština i ocenio da se u tom pogledu Srbiji „duguje mnogo“.
 
„Danas nas u Briselu bez sumnje očekuju teški razgovori. Srbija je puno učinila za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, kazao je Djurić u uključenju iz Brisela za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da je Srbija „sprovela mnogo toga“ da bi institucionalno Beograd i Priština bili bolje usaglašeni.

„U razgovorima koji će se voditi danas, mi smo oni koji očekuju ispunjenje obaveza… Srbiji se u ovim razgovorima puno duguje. Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji duguje se ispunjenje mnogo toga iz sporazuma koji su dogovoreni“, dodao je Djurić.

Dodao je da se tim Vlade Srbije na čelu s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem 25. avgusta 2015. godine „izborio“ za, kako je ocenio, „vrlo povoljan“ dogovor o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Ipak, prema njegovim rečima, proteklih meseci „nismo videli“ da se taj dogovor sprovodi u delo.

Djurić je najavio da će se u Briselu razgovarati o opštoj političkoj klimi. „Mi želimo da u našoj južnoj pokrajini imamo stabilnost i da se svi problemi rešavaju kroz dijalog. Ali, imamo utisak da sa druge strane manjka istinska rešenost da se napreduje kroz dijalog“, rekao je Djurić.

On je kazao da se čini da Priština na dijalog gleda kao na sredstvo za ostvarivanje interesa jedne strane. „Sada se Srbiji i srpskom narodu duguje mnogo“, kazao je Djurić.

Kada je reč o primeni sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, on je kazao da Srbija očekuje primenu tog sporazuma i da nije moguće da se dogovor menja, jer bi to obesmislilo suštinu tog dogovora.

„Ono što očekujemo sada jeste primena i samo primena sporazuma (o formiranju Zajednice srpskih opština), jer nas samo primena vodi u poboljšanje odnosa… da se živi bolje, sigurnije i da je izvesnije u budućnosti“, kazao je Djurić.

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se danas u Briselu nakon višemesečne pauze.

Sastanak izmedju premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe počeće danas oko 15.00, a na sastanku će se najviše razgovarati o otvorenim pitanjima sporazuma o formiranju Zajednice sprskih opština postignutog 25. avgusta 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar