Srbija sprema kontramere zbog taksi, nećemo na arbitražu

Beograd neće pokretati arbitražu protiv Prištine zbog enormnih taksi na proizvode iz centralne Srbije, već je odlučeno da se primene kontramere, koje se trenutno razmatraju, pišu današnje Novosti.

Od arbitraže se odustalo, jer se, kako prenose dobro obavešteni izvori lista, Unmik, koji je u ime takozvanog Kosova potpisnik CEFTA sporazuma, proglasio nenadležnim.

U toj situaciji, Beogradu je preostalo samo da tuži tz. Republiku Kosovo, a pojavljivanje „Kosova“ kao pravnog lica u međunarodnom pravu i to na inicijativu naše strana, nesumljivo bi moglo da se protumači kao priznanje njegove „državnosti“, zbog čega je opcija arbitraže i odbačena, navodi list.

Podseća se da je Kosovo postalo punopravni član CEFTA u julu 2007, a Sporazum o članstvu potpisao je Unmik u ime prištinskih institucija. Novosti su zatražile od Unmika odgovor zašto su se proglasili nenadležnim u ovom slučaju, ali do zaključenja ovog izdanja nije stiglo objašnjenje.

Jedna od kontramera Beograd prema Prištini moglo bi da bude zaustavljanje njihovih kamiona sa robom koji idu ka Evropskoj uniji. U tom slučaju, međutim, postojao bi rizik da se i Srbija optuži za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zbog čega se svaki dalji potez dobro odmerava, piše list.

„O našoj budućoj strategiji protiv suludih nameta koje je uvela vlada Ramuša Haradinaja, moglo bi da bude reči već u petak, kada u Beograd stižu politički predstavnici našeg naroda sa Kosova i Metohije“, navele su Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arbitražakontrameretakse
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ma BRAVO, super, najzad ste se setili. Dosta su nam nametali neke sankcije i takse, pokazimo da smo i mi ogorceni, iznervirani i ponizeni. Dokle ce krvnici sa Kosova da diktiraju uslove i da nas prikazuju po svetu kao najgoru naciju, a zaboravljaju Zutu kucu i paljenje srpskih kuca i manastira.

  • Anonimni

    Molim Vas da siptariji i teroristima sa Kosova koji su digli nos u nebesa ne DATE NISTA, blokirate svaki njihov proizvod koji ulazi u Srbiju, nijedan kamion da NE UDJE sa njihovom robom makar to bila i zvakaca guma, a svoje djubre nek prodaju Slovencima, Hrvatima i Amerima, dosta je nas jadan narod trpeo njihove uvrede i ponizavanje.

  • Bleja

    Jes’ to pomešao lekove ?

  • milovan

    ma zaustavis kamion,pa onda vanredni tehnicki zakazes za 5 dana.Onda na granici detaljna kontrola koja traje danima.pa pao sistem. I sve po zakonu. I policija ih zaustavlja u svakom mestu,itd

  • Anonimni

    pa neka nas optuze. blokirajte kosovu sve, i prolaz kamiona i kola i sve sto mozemo. odgovor srbije mora biti brutalan. nema sa njima pregovora to smo se uverili, a ni jedna zapadna demokratija ne pregovara sa teroristima