SSP: Današnjim izborom rektora Univerziteta u Beogradu poništena njegova autonomija

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je da je današnji izbor na mesto rektora Univerziteta u Beogradu dekana Arhitektonskog fakulteta Vladana Djokića pokazao da je Srbija zemlja bez slobode „u kojoj se gase i poslednji svetionici“.

„Aleksandar Vučić nije oprostio Ivanki Popović što je Univerzitet proglasio falsifikatom doktorat ministra Siniše Malog i zato što je podržala studente koji su zbog toga protestvovali“, navodi se u saopštenju SSP.

SSP je navela da je tom odlukom Srpske napredne stranke poništena zakonom garantovana autonomija Univerziteta.

„Iako je Senat Univerziteta, u kome sede samo predstavnici fakulteta i instituta, dao odlučnu podršku dosadašnjoj rektorki Ivanki Popović, predstavnici države i studenata su po nalogu režima tu odluku poništili“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da je „ovom ‘sečom’ volje fakulteta, Aleksandar Vučić svojom starom radikalskom praksom vratio Univerzitet u Beogradu 30 godina unazad, kada su njime upravljali Mirjana Marković i Slobodan Milošević, a autonomija mu je 1998. i formalno ukinuta ‘Šešeljevim zakonom’ o univerzitetu, nakon čega je najmanje 200 nastavnika i saradnika izbačeno s Univerziteta“.

„Šešelj i Vučić su nekoliko meseci ranije ušli u tu Vladu upravo sa dva prioriteta: Vučić sa zadatkom da ukine slobodu medija, a Šešelj autonomiju univerziteta, odnosno da onemoguće slobodu govora i kritičkog mišljenja – ista matrica koju je Aleksandar Vučić i danas potvrdio“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar