SSP poziva direktorku Narodnog muzeja da podnese ostavku

Predsednica Resornog odbora za kulturu Stranke slobode i pravde Ana Stevanović uputila je otvoreno pismo direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković povodom kako je navela „neizvesne sudbine čak sedam vrednih dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka“ i pozvala je da podnese ostavku.

Stevanović je ocenila da direktorka muzeja umesto da odgovori na pitanja SSP-a, pokušava da „preko Nikole Kusovca i Večernjih novosti na jedan nespretan način skrenete pažnju sa činjenica koje dovode u pitanje njenu kompetentnost da uopšte ostane na poziciji direktorke Narodnog muzeja“.

„Pokušavajući da se odbranite navodima da je reč o ‘staroj kradji’ te da umanjite značaj našeg otkrića o nepoznatoj sudbini čak sedam dela iz jedne od najstarijih i najvrednijih zbirki koje muzej poseduje, namerno uskraćujete javnost odgovora na ključna pitanja. Da li je uobičajeno da u katalogu Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka javnost u napomenama saznaje da dva dela ove zbirke ‘nisu zatečena’ prilikom revizije. Jedno je ‘Pejzaž’ Celestina Medovića iz 1900. godine za koji Nikola Kusovac napominje da je moglo završiti u smeću sa papirima što je tek skandal neverovatnih razmera, a drugo je portret ‘Lukijan Mušicki’ iz 1858. godine slikara Novaka Radonića. Dužni ste da objasnite javnosti da li je uobičajeno da se prilikom revizija samo konstatuje da ‘dela nisu zatečena’ i da objasnite šta to znači“, napisala je Stevanović.

Dodala je da je u istom katalogu navedeno je da su tri vredna dela ukradena 1988. godine na izložbi u Novom Pazaru.

„Reč je o delu Djordja Krstića ‘Josif Pančić’ iz 1902. godine, ‘Portret Laze Kostića’ čuvenog Uroša Predića iz 1906. godine i ‘Milica Stojadinović Srpkinja’ Pavla Simića iz 1858. godine. Da li je moguće da Vi kao direktorka za više od tri decenije niste osetili potrebu da izvestite javnost o sudbini ovih dela? U katalogu piše da su ona ukradena, odakle se zaključuje da ih nema 34 godine, a da li ste obavestili javnost o tome da li je pokrenuta ikakva istraga da se ova dela pronadju“, navedeno je u pismu.

Stevanović je ponovila da je SSP otkrila da je Meštrovićev „Miloša Obilić“ izmešten u zgradu BIA, a slika „Ženidba cara Dušana“ iz Narodnog muzeja izmeštena je u Ministarstvo odbrane i nekoliko meseci nakon premeštanja ozbiljno oštećena.

„Naša otkrića su samo vrh ledenog brega koja svedoče o zabrinjavajućoj opasnosti od trajnog oštećenja umetničkih dela koja su preživela vekove i decenije, da bi u poslednjim godinama koje se, gle slučaja, podudaraju sa vašim mandatom, našle u velikoj opasnosti“ navela je Stevanović i pozvala direktorku Borić Brešković da podnese ostavku

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar