SSP traži da se deficitarne lekarske specijalizacije finansiraju iz državnog budžeta

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas da se deficitarne specijalizacije finansiraju iz državnog budžeta, uz paket mera koji treba da stimulišu mlade lekare da se opredele za neku od grana medicine.

Funkcioner SSP Danijel Raspopović u pisanoj izjavi je kritikovao odluku Ministarstva zdravlja da se ukine dosadašnja mogućnost da mladi lekari sami biraju specijalizaciju i da se prilagode potrebama zdravstvenog sistema.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kazao je u petak da je utvrđen spisak deficitarnih specijalizacija i da mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru, već da će morati da se prilagode potrebama zdravstvenog sistema.

Kako je Đerlek naveo, u državi ima najviše internista, pedijatara i lekara opšte prakse, a postoji nedostatak anesteziologa, intenzivista, radiologa.

Mnogi specijalisti, kako tvrdi Đerlek, produžili su radni staž pošto nema ko da ih zameni, a problem je nastao pre nekoliko godina „kada su se specijalizacije delile kako ko hoće“.

Raspopović je ocenio da su pogrešne odluke Ministarstva zdravlja već dovele do nedostatka određenih specijalista a viškova drugih, kao i do alarmantnog deficita određenih lekara specijalista i lekara opšte prakse u pojedinim krajevima Srbije.

„Ovakve mere osim što pokazuju razmere problema u koje nas je uvela ova vlast samo će ubrzati odliv lekara iz Srbije, a Vi (Đerlek) ste već, a tek ćete biti odgovorni, jer pacijenti koji su godinama kroz lični dohodak izdvajali novac za zdravstveno osiguranje ostaju bez mogućnosti da budu pregledani i lečeni čim im je uskraćeno zagarantovano pravo po zakonu“, ocenio je Raspopović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar