Šta će biti tema pregovora u Briselu?

Definisanje zajedničke osnove budućeg pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biće osnovna tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na sastanku 7. septembra u Briselu.
Nezvanično, ne isključuje se mogućnost da i elementi dogovora o ZSO budu deo konačnog sporazuma.

Naime, dok EU kao posrednik u dijalogu naglašava da se, pored fokusa na razgovorima o sveobuhvatnoj normalizaciji, moraju primeniti i svi prethodno postignuti dogovori, diplomatski izvori u Briselu napominju da bi se delovi ranijih dogovora, posebno onaj o Zajednici srpskih opština, mogli naći kao elementi dogovora o sveobuhvatnom rešenju odnosa Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u Briselu.

Uoči novog sastanka predsednika Vučića i Tačija, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u Briselu navode da su obe strane u potpunosti angažovane na definisanju zajedničke osnove pravno obavezujućeg sporazuma.

„Fokus je na pronalaženju kompromisa, kojim bi se došlo do sveobuhvatne normalizacije“, navode diplomatski izvori u Briselu.

U evropskim diplomatskim krugovima ova faza dijaloga Beograda i Prištine vidi se kao „intenzivna“, sa ciljem dolaska do zajedničkih pozicija oko pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se rešilo kosovsko pitanje, ali i otklonila najveća prepreka na putu Srbije ka članstvu u EU.

U EU, za sada, ne žele da prejudiciraju koje elemente bi „konačan sporazum“ mogao da sadrži.

Ono što se u Briselu naglašava jeste da dogovor mora da bude zasnovan na kompromisu Beograda i Prištine, da mora da bude „specifično krojen“ za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i da mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU.

„Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU“, poručila je šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

briselpregovori
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Kojeimedadam

    Šta bi moglo da bude? Pregovori u Briselu ..od kako su početi su “ Kinsliška Rabota uz asistenciju EU “ koja ni pre 1999-te nije bila nikakav “ prijatelj “ Srbije, a te godine je to i DOKAZALA. .. Drugim rečima …EU čije su “ okupacione snage “ na Kosovu tj. na “ Okupiranoj teritoriji Srbije “ pomažu srpskim kvislinzima da OTUĐE teritoriju Kosova od države Srbije uslovljavajući usput time “ NAVODNO priključenje Srbije – EU „. SVE TO JE – JEDNA VELIKA LAŽ I OBMANA, jer je 2000-te na Samitu NATO i SAD u Bratislavi ODLUČENO – Da Srbija NIKADA NE BUDE PRILJENA U EU ( ko ne veruje – neka nađe na internetu Pismo Vilija Vimera ). Sva mantra o nekom “ Putu Srbije u EU “ je izmišljena da bi se sa NATO lobistima-poslušnicima PLJAČKALA SRBIJA I SVI NJENI RESURSI…i da bi ove godine njihovi poslušnici – POKLONILI Kosovo i Metohiju za NIŠTA. .. Nakon PRIZNANJA ..tkz. Nezavisnosti Kosova ( koje se ubrzano prazni ) Srbija bi “ automatski priznala “ da je NELEGALNA AGRESIJA NATO na Srbiju 1999 – BILA OPRAVDANA…i više nikada ne bi mogla da podnese nikakvu tužbu za to. … To bi “ automatski “ PONIŠTILO Rezoluciju 1244 SB UN ..koja je GARANT “ Neotuđivost Kosova i Metohije “ iz teritorije Srbije. ———————————————————————————————————————————- Ako ..GREŠIM, neka me neko ..ispravi.

    • TVRD

      Svaka čast nä komentaru. AV je najveći izdajnik u istoriji Srbije i najveće zlo koje je zadesilo Srbiju i Srpski narod.