Šta je Makron zaista poručio Beogradu, a šta Prištini

Poseta Emanuela Makrona Srbiji već je ocenjena kao izuzetno značajna, kao poseta koja je najavila veliku promenu u francuskoj politici prema Srbiji i istovremeno na neki nacin podigla samopoštovanje i zemlji i narodu frustriranim stalnim pritiscima, optužbama i ucenama sa Zapada, ali, kada se razgrnu emocije, poruka koja se izdvaja među onima koje je direktno i samom svojom posetom poslao francuski predsednik je – poruka upućena Prištini.

A ona glasi: da ih je međunarodna zajednica priznala kao nezavisne, ali da to ne znači da mora da se prizna sve ono što Priština smatra svojim pravima.

To je prva jasna evropska poruka upućena Prištini da kompromisno rešenje ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu i da svaka strana mora da se „pomeri“, a, izgovorena iz usta čoveka koji, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel predstavlja najmoćniji dvojac koji upravlja kormilom Evropske unije, potvrđuje Makronovo obećanje da Francuska želi da pomogne Srbiji.

Uprava ta vrsta pomoći i jeste potrebna Srbiji, kako to definiše iz svog ugla predsednik Aleksandar Vučić i kaže da nije sanjar da misli da će Makron promeniti mišljenje o nezavisnosti Kosova, te da Srbija neće tražiti ništa što bi ugrozilo Francusku, ali da je uveren da Makronova enegija i politički entuzijazam mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći Srbiji u rešavanju kosovskometohijske krize.

Istovremeno, Makron jeste izrazio nadu da bi Priština i Beograd trebalo da dođu do dogovora, ali je poručio i da je kompromisno rešenje test kredibiliteta Evrope i „njene sposobnosti da li može dovesti do sporazuma između nacija u Evropi“.

Zato poruka francuskog lidera nije samo poruka Prištini i Beogradu, nego i Evropi.

Onoj u kojoj Makron pretenduje da ima vodeći uticaj.

A u Beogradu neće biti zaboravljene Makronove reči izgovorene na Kalemegdanu u večeri punoj emocija i obećanje da će Francuska zajedno sa Srbijom voditi bitku, tešku, ističe, za kompromis oko kosovskog rešenja.

„Kada smo se borili zajedno rame uz rame, to je bilo iz ljubavi prema slobodi i međusobnog poštovanja, pa će i ta borba koju ćemo voditi zajedno za kompromis između Srbje i Kosova biti teška“, obavezao se Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Emanuel Markon
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Aleksandar

    Misli li Makron, onaj što Srbiju nagrađuje posle 100 godina stavljajući šiptarskog teroristu na počasno mesto a Srbiju u publiku, onaj koji na sopstveni narod šalje oklopna vozila i časti ih suzavcima polomljenim glavama…, da su Srbi budale i da su mu poverovali? Onda je on budala.

  • Neša

    Mali Makaroniks svratio da izvadi fleke zbog proslave pobede nad…. čim ono beše, više za unutrasnje političko poentiranje, a vi srbi, što se tiče Kosova, onih 1 200 000 poginulih u prvom svetskom ratu, se ne važi. Kakav cinizam, ako je to politika i diplomatija, onda je to nešto najprljavije i najpokvarenije na svetu.

  • IRINA

    Bilo je puno emotivnih recenica,i od strane Predsednika Francuske i Srbije.Ali misljenje kod naseg naroda,nije tako pozitivno.Iz toka cele posete,moze se jasno razabrati jedno,Evropska Unija,nema instrumente da privoli Beograd i Pristinu,da se spor koji vlada,privede nekom bilo kakvom kraju. Svi, i „funkcioneri kako EU tako i SAD,poruciju: Vi se dogovorite (Beograd i Pristina) a mi cemo svaki vas dogovor podrzati.Ako je ocigledno,da od dogovora sa Pristinom nema,onda nikakva „pomoc“ nije sto ce oni „priznati“,svaki dogovor.Ocigledno je,da je EU totalno nemocna,SAD nece da se mesaju.Slatkorecivi Predsednik Makron,nista konkretno nece uciniti,da se spor privede kraju.tako da se kosovski Rasomon nastavlja u nedogled.!

  • bambi

    Ljudi, ajd’ da objasnimo zasto je doao Makron. Naime, ovih dana u rusi dali turcima s 300 raketni sistem cime se vrsi dodatni pritisak na NATO alijansu. Zbog moguce eskalacije sukoba u delu regiona kome krajickom oka pripada i Srbija, amerika salje privatnim letom svog pulena Makaronu da brze bolje zbrcka ovog naseg. Kako to izgleda. Pa malo se pozove na srpsku istoriju, prica kao na srpskom, pa malo cirilica, i tako to, sto bi rekli klinci, malo mu ga da. Oni imaju citav tim ljudi koji tacno zna na koji fazom mozete da pokupite simpatije pojedinih naroda. Do juce pricao nema nista od integracija, srbi ovo srbi ono, a sad mi vas ocekujemo oberucke i tako to. Vidite sta je diplomatija, politika, ekonomija. A mi prosti. Ovaj nas ga vodio da jede, naso mu poslovnu pratnju, devojke vrckale oko njega, smejali mu se, kezili, blokirali citav Beograd. Imao sam osecaj da silazi Zevs sa neba. Koje smo mi bre budale. Dokle vise da nas tretiraju i kostite ko budale.

  • Anonimni

    nazvati ulicu u Beogradu po onima sto su bombardovali Srbiju iz velike ljubavi prema Srbima

  • Anonimni

    I još su svu municiju i liječenje boraca Srbi platili Francuzima ČISTIM ZLATOM !

  • Slavijan

    Stari, pokvareni, francuski licemeri. Nisu bolji od Engleza. Što se tiče Prvog svet. rata, NISU HTELI primiti srpske borce, dok im nije RUSKI CAR zapretio i uslovio ih (svojim povlačenjem iz daljeg učešća u ratu). Toliko o francuskom poštenju i prijateljstvu sa Srbima !

    • Mio

      Ko je jucer gledao izjave presednika Francuske citiram dve drzave to se odnosi na Srbiju i Pristinu moraju se dogovoriti znaci za njega je Kosovo zavrsena prica da je Vucic to presutio gostu pa da mu kaze da je Kosovo sastavni dio Srbije. A to danad ni u jednim novinama necete procitati tu izjavu presednika Francuske. Posto to novinari znaju da to Srpski narod ne voli da to cita.