Svečlja: Ponašanje Djurića predstavlja ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja, nakon suspenzije direktora Regionalne direkcije Sever kosovske policije Nenada Djurića, ocenio je da je odbijanje sprovodjenja odluke vlade Kosova ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova.

Svečlja je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da je kosovska policija „jedna“ i da „svi njeni pripadnici moraju imati istu misiju – vladavinu prava i stvaranje bezbednog okruženja za sve gradjane bez razlike“.

„Nećemo dozvoliti bilo kakvu akciju koja šteti ovoj misiji i zajedno sa kosovskom policijom nastavićemo njeno sprovodjenje“, napisao je Sveclja.

On je ocenio da je odbijanje sprovodjenja „legitimne odluke institucija Kosova“ pre svega ozbiljno narušavanje bezbednosti i stabilnosti Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zakazao je za subotu sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na severu na kome će predložiti da svi Srbi napuste te institucije, zbog suspenzije Djurića jer je odbio da izdaje opomene vozilima sa KM tablicama.

„Gospodina Djurića su na poziciju direktora Regionalne direkcije Sever birali Srbi i četiri gradonačelnika sa severa, i Priština nema nikakvo pravo da preduzima bilo kakve sankcije prema njemu“, naveo je Rakić u saopštenju.

On je kazao da će se predlog za napuštanje institucija odnositi i na njega lično, kao i na lokalne samouprave, tužilaštva, sudove, policiju i sve druge organe.

Iz policije Kosova je ranije saopšteno da je v.d generalnog direktora PK, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova (PIK) suspendovao direktora Regionalne direkcije Sever kosovske policije od vršenja opštih radnih zadataka i policijskih ovlašćenja, zbog neostvarivanja zakonskih ovlašćenja i sprovodjenja službenih odluka.

„Njegova suspenzija je zasnovana na zakonskim ovlašćenjima, administrativnom uputstvu za prekršaje, mere i disciplinske postupke u Kosovskoj policiji i preporuci PIK-a“, kaže se u saopštenju kosovske policije.

Navodi se da će policija Kosova nastaviti da ostvaruje svoje obaveze u sprovodjenju zakonskih obaveza i ovlašćenja, u službi zemlje i svih gradjana bez razlike, stoga neće tolerisati uključivanje bilo kog zaposlenog u aktivnosti ili radnje koje su u suprotnosti sa zakonskim odredbama i administrativnim uputstvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar