Tači: Nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas na Evropskom forumu u Alpbahu da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi to podrazumevao korekciju granica.

Na panelu „Nove perspektive proširenja EU“, na kojem, izmedju ostalih, učestvuju i predsednici Srbije, Slovenije i Austrije, Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Aleksander van der Belen, kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han, Tači je rekao da je s Vučićem razmotrio „svaku moguću opciju“ za rešenje kosovskog pitanja, uključujući korekciju granica.

„Sada je vreme za obavezujući pravni sporazum Kosova i Srbije, to nije lako uraditi, veoma je teško. Potrebna nam je podrška svih koji žele da vide Zapadni Balkan u EU“, rekao je Tači pre obraćanja Vučića.

On je naveo da bi „uzajamno priznanje“ Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na ceo region.

Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Pre panela „Nove perspektive proširenja EU“ predsednik Austrije Aleksander van der Belen otvorio je Evropski forum u Alpbahu, ocenivši da su zemlje Zapadnog Balkana postigle veliki napredak i da se EU neće raspasti zbog Bregzita. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar