Tači, Veselji i Kurti imaju srpski pasoš

Većina albanskih političara sa Kosova i dalje ima srpsko državljanstvo, pa tako naš pasoš imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani, piše Blic.

Kako list navodi, Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosova koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije.

Otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova – glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsednik Hašim Tači, te predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

Blic nije uspeo da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Koji je razlog što se albanski političari nisu odjavili nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire, navodi list.

Izvor lista iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

„Srbi na Kosovu vade pasoš u Koordinacionoj upravi na KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ako Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji na primer, izvadi srpske papire, njemu vize za putovanje u EU nisu potrebne, navodi sagovornik Blica i dodaje da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Kosovo i Metohijasrpski pasošvize
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Kladovski Vlah

    Jedino Dacic ops kafanski pevac moze na Kosovo bez problema posto je Kosovski drzavjanin ima Kosovski pasos provjereno kao Tacijev Srpski psos. Nek ovo ostane medzu nama da se ne siri ovaj povjerjiv podatak.

  • Vojkan

    Sakrivanje iza pseudonima i komentarisanje bez imalo morala, znanja, upućenosti… potvrđuje nepismenost! TVRDIM: da više od 3000 šiptara sa Kosova, koji se nalaze „na privremenom radu“ u Italiji (severni deo – Friuli Venecija Đulija., Veneto., Trentino) imaju Srpske pasoše, jer bez njih im ovde ne bi bilo opstanka. A takođe, tvrdim, da i šiptarski „političari“ imaju Srpski pasoš jer ne postoji nikakva mogućnost da putuju po svetu… doduše, pojedinci imaju i Američki pasoš.

    • Kos

      O cemu ti pricas covece? Kakve veze ima koriscenje psudonima sa nepiscenoscu? Pa I veliki pisci koriste pseudonime i to ih ne cini nepismenima. A ti pismeni procitaj par pita ovu vest. Niko ne prica o 3000 “ siptara“ u Italijasnskoj regiji nego o licima sa srpskih poternica za ratne zlocine koji kao poseduju srpske pasose!!! Jos jednom ako Hasim Taci poseduje srpski pasos onda neka objave ko i gde mu ga je izdao!!! TO JE KRIVICNO DELO!!!! Ali DB manipulise glupom komunistickom propagadnom i sramota je koliko su zaostali.

  • KOS

    Ova vest je tako lazna da je to uvredljivo. Niko od ovih nema srpski passos. Ama bas niko. A ako bi na primer Hasim Taci imao to je sada pitanje ko je izdao pasos licu sa interpolove crvene poternice!? Ko je to u Srbiji pocinio krivicno delo? A ako ocekujete od 2 miliona ljudi da se odricu drzavljanstva drzave koju ne priznaju, plate takse onda ste ili naivni ili glupi!!! Ovo je tako glupa laz I jeftina propaganda da vredja inteligenciju!!