Tanin o Kosovu: U vazduhu se oseća strah, a ne optimizam

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin upozorio je danas na porast tenzija na Kosovu i oslabljeno poverenje izmedju Beograda i Prištine zbog neodgovornih izjava sa obe strane.

Tanin je rekao na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu da propast vladajuće koalicije i raspisivanje vanrednih izbora mogu odrediti potpuno drugačiju budućnost za Kosovo.

On je izrazio šok zbog prošlonedeljnog napada na novinarku Arbanu Džaru u Prištini koja je nedavno ušla u izborni proces i pozvao je na hitnu istragu o tom incidentu.

Pohvalio je rešavanje spora oko mosta u Kosovskoj Mitrovici mirni putem, kao i smirivanje namere kosovske strane da se formira kosovska vojska, dodajući da, uprkos tome, odnosi Beograda i Prištine nisu oslobodjeni od tenzija.

Tanin je ocenio da česti izbori u Srbiji i na Kosovu ometaju dijalog, koji je praktično prekinut i nalazi se u ćorsokaku. On je ukazao da je dijalog Beograda i Prištine od ključne važnosti za normalizaciju odnosa dve strane.

Prema njegovim rečima, javni diskurs vratio se na nivo netolerantne nacionalističke retorike. Podsetio je na rezoluciju kosovskog parlamenta o obustavi dijaloga do povratka iz pritvora u Francuskoj bivšeg kosovskog lidera Ramuša Haradinaja, izjave njegovog brata Daut Haradinej, kao i na pozive samog Haradineja na rat i nazivanje Srbije neprijateljem.

Šef UMNIK-a je upozorio i na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je uporedio Haradinaja sa „besnim psom koji je osetio ukus ljudskiog mesa“. Tanin je ocenio da je takvo podstrekivanje mržnje izvan normalnog diskursa i da će „razum“ izgoreti zbog neodgovornog ponašanja i izjava.

Naveo je da nedavne izjave visokih kosovskih zvaničnika o stvaranju velike Albanije i odgovor srpskih vlasti ne vode ka pomirenju i normalizaciji odnosa.  

Tanin je upozorio da su te izjave prešle sa akademskog na politički novo, kao i da mogu da dovedu do nečeg mnogo goreg od ličnog prepucavanja.

On je u svom obaraćanju podsetio na porast bezbednosnih incidenata oko Kosovske Mitrovice i dodao da je u nekima od njih korišćeno vatreno oružje.

Pohvalio je očekivano otvaranje glavnog mosta na Ibru za drumski saobraćaj, navodeći da se u vazduhu nalazi strah, a ne optimizam.

Šef UMNIK-a pozvao je na rasvetljavanje sudbine nestalih na teritoriji Kosova i Metohije – pitanja koje predstavlja „otvorenu ranu“ koja sprečava pomirenje.

Savet bezbednosti UN razmatra večeras novi tromesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu, a Srbiju na sednici predstavlja ministarka pravde Nela Kuburović.

U izveštaju o radu UNMIK-a koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila generalni sekretar UN Antonio Guteres izrazio je zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu Beograd-Priština i sprovodjenje dogovora iz dijaloga, kao i zbog porasta nacionalizma.

Kao jedan od problema, on je naveo otpor procesu mirnog povratka na lokalnom nivou, dok je za pitanje i dalje nerasvetljene sudbine nestalih osoba rekao da predstavlja „humanitarni prioritet koji zahteva odlučnost političkog liderstva s obe strane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar