Todorov (Oslobodjenje): Razvoj oružja nije za Vojsku, već da bi SNS zgrtala profit

Jedan od osnivača pokreta Oslobodjenje i pukovnik u penziji Janko Todorov ocenio je danas da se razvoj i stavljanje u upotrebu oružja u Srbiji ne vrši za potrebe Vojske Srbije (VS), već za prodaju naoružanja i „zgrtanje“ profita osoba koje su umešane u trgovinu oružjem, najčešće iz vrha Srpske napredne stranke (SNS).

„To smo videli i u aferi Krušik. A to sve može mnogo da košta Srbiju u nekom budućem sukobu, jer smo opremili našu vojsku sredstvima ratne tehnike koja nisu tehnički završena niti podobna“, kazao je Todorov, a saopštio je pokret.

Todorov je rekao da je za JNA i Vojsku Jugoslavije, pa i VS u prvim godinama, o nabavkama vojne opreme i naoružanja odlučivala vojska, odnosno Glavni vojno-tehnički savet kojim predsedava načelnik Generalštaba, i to na osnovu definisanja strategije odbrane i bezbednosnih izazova.

„Tada se vodilo računa šta se kupuje, od koga i zašto. Generalštab je uspostavljao kriterijume koje je oprema morala da ispuni, da bi bila prihvatljiva za vojsku. Zatim se oprema testirala u Vojnotehničkom institutu i Tehničko-opitnom centru“, dodao je on.

Naveo je da je dolaskom na vlast SNS-a i postavljanjem „nestručnih civila“ u vrh Ministarstva odbrane, „koji čak nisu služili ni vojni rok“, politika je počela da vodi glavnu reč.

„Umesto Vojno-tehničkog instituta i Tehničko-opitnog centra, nosilac razvojnih projekata je već duže vreme Jugoimport SDPR, a njihovi hvaljeni projekti u javnosti u režimskim medijima, vrlo često nailaze na neodobravanje vojnih stručnjaka“, ocenio je on.

Naglasio je da je u poslednjih nekoliko godina Srbija uložila mnogo novca u nabavku naoružanja, a da je izmenama i dopunama Zakona o vojsci ukinut Glavni vojno-tehnički savet za opremanje vojske, kao i tehnička kontrola.

„Nakon ukidanja Glavnog vojno-tehničkog saveta, odmah u upotrebu u VS ulaze vozila ‘Lazar I’, ‘Lazar II’, ‘Lazar III’, ‘Nora’ i ostala sredstva ratne tehnike koja ne ispunjavaju zahteve naručiocima – a razlog za to je reklama koja je bila potrebna trgovcima iz Jugoimport SDPR-a“, rekao je Todorov.

Todoov je kazao da je njima bilo teško da prodaju oružje koje Vojska Srbije nije želela da koristi, pa su izmenili sistem nabavki u vojsci.

„Slične nedostatke pokazala su i druga naoružanja, npr. jedan od radarskih sistema koji je nedavno uveden u upotrebu mora da stane i ugasi vozilo da bi poslao podatke, iako bi po specifikaciji morao da deluje u toku marša“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    a odakle vama toliko milijona ??? gde se zaradili ??? trgovinom srba i kosova u zatvor lopovi