Tramp nam nudio investicije ako priznamo Kosovo

Beogradski „Blic“ piše danas da su SAD ponudile Beogradu da postigne dogovor s Prištinom i prizna nezavisnost Kosova, a da bi zauzvrat u Srbiju bile dovedene najveće svetske kompanije, što je, međutim, Beograd odbio.

List navodi da je specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo Ričard Grenel nedavno Beogradu i Prištini poručio da postignu sporazum o međusobnom priznanju, a da će za to dobiti „nagradu u ekonomskom smislu, biće organizovana investiciona konferencija.

Prema pisanju „Blilca“, on je obećao da će pozvati neke od najvećih svetskih kompanija da investiraju u Srbiju, što, međutim, „očekivano, nije naišlo na odobravanje“ u Beogradu.

Podseća se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržan kada je reč i o međunarodnoj konferenciji o Kosovu, ideji koja figurira nezavisno od one investicione, i ističe da bi, ako bi do toga došlo, morale da učestvuju sve velike svetske sile.

„Blic“ ocenjuje da je došlo do očigledne promene američke taktike kada je reč o Kosovu, i da sada SAD, koje su doskora podržavale ideju da se „kosovski čvor razmrsi kroz podelu ili razgraničenje“, opet uslovljavaju Srbiju, što se videlo i tokom Grenelove posete Beogradu.

List dodaje i da, s obzirom na nesuglasice između Berlina i Pariza, Vašington želi da iz igre izbaci EU i preuzme, između ostalog, rešavanje tog pitanja.

Predsednika SAD Donalda „Trampa ne interesuje suština, on uglavnom razmišlja o tome kako bi bilo spektakularno da se sporazum potpiše u Vašingtonu, u Beloj kući, jer mu treba spektakl“, kaže sagovornik „Blica“ iz diplomatskih krugova.

On dodaje da bi za njega to bio uspeh u trci za drugi mandat i predstavljalo ono što je za Bila Klintona bio Dejtonski sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

investicijeKosovopriznanje nezavisnosti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Prethodni komentar je glasio slicno ali ???Prvo Ameri koji su od svojih 18 partnera NAPLATILI za svoje istroseno oruzje ,zagadjenu Srbiju oko 17 milijardi ,ali steta iznosi 104 MILIJARDI EU.Ajd vi KAUBOJI to platite pa da vidimo za KAKAV pregovaracki sto cemo sesti .SRPSKI NARODE NIKAD OVO NE ZABORAVITE .Jer primera radi sto su u jesen 1944 bombardovali Beograd TITU su bespovratno DALI ondasnjih 54 milijarde $ .Ko zna nek izracuna koliko bi to danas trebali da dodaju za ondasnje“odkacinjanje balasta-bombi pri povratku a bacene na nase druge ktrajeve . KAD SE TO RESI MOZEMO POCETIIIIII RAZGOVORE ,dotle najo brale!