Tužilac Hodža: U toku je istraga o deportaciji turskih državljana

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova i specijalni tužilac Sulj Hodža je danas izjavio da je u toku istraga o deportaciji šest turskih državljana u Turskoj u martu prošle godine.

Deo spisa predmeta je prema njemu i Izveštaj ad hoc parlamentarne istražne komisije za deportaciju turskih državljana u kojem je ustanovljen 31 prekršaj zakona i procedura.

„Tužilac u slučaju je u fazi prikupljanja dokaza, a ovaj izveštaj koji je poslat tužilaštvu svakako biće deo spisa ovog predmeta i tužilac će ga razmotriti. Ali mi smo i pre komisije pokrenuli istragu“, kazao je Hodža za prištinske medije.

Te prekršaje su, prema izveštaju parlamentarne komisije, izvršile Kosovska obaveštajna agencija i policija Kosova koje su uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu i potom ih predale turskoj službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je danas da je otkrivanje istine o deportaciji šest turskih državljana u martu prošle godine „zdravo za demokratiju i ljudska prava“.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao koje je mere Vlada na čijem je čelu preduzela nakon saznanja o deportaciji turskih državljana i podvukao da su preduzete mere obezbedile da u sličnim situacijama „budu beskompromisni“ u ostvarivanju zakona Kosova.

„Bez ikakve sumnje vladavina zakona će biti naš jedini put. Otkrivanje istine, odgovornih za izbegavanje zakona će pomoći izgradnji demokratije i ljudskih prava. Niko nije iznad zakona i ni jedna institucija Kosova neće gaziti univerzalna ljudska prava“, napisao je Haradinaj.

On je zatražio i izveštaje o istrazi od strane državnog tužioca, generalnog direktora Policije Kosova, generalnog sekretara MUP-a Kosova, Policijskog inspektorata Kosova, Civilne uprave avijacije i Agencije za civilnu navigaciju i odgovorio na zahtev Istražne parlamentarne komisije pred kojom je odgovarao na postavljena pitanja i predao pismeni izveštaj o merama koje je Vlada preduzela.

Ambasada SAD na Kosovu izrazila je juče zabrinutost zbog uticaja politike na kosovske službe bezbednosti u slučaju prošlogodišnjeg proterivanja šest turskih državljana, bez odgovarajućeg postupka, kao navodnu pretnju nacionalnoj bezbednosti.

Tu izjavu su podržale i ambasade Velike Britanije i Nemačke na Kosovu.

Iz ambasade SAD na Kosovu su naveli da su bili zadovoljni formiranjem istražne parlamentarne komisije koja je „otkrila nepoštovanje zakona u vezi sa incidentom“, uprkos pokušajima da se ometa njen rad.

„Nalazi komisije, koji sugerišu 31 zakonsku ili proceduralnu povredu od strane Kosovske obaveštajne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost zbog propusta glavnih bezbednosnih agencija, kao i ranjivosti sektora bezbednosti od političke manipulacije“, stoji u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Ambasada SAD je pozvala kosovske institucije da osiguraju punu odgovornost za svakog ko krši zakon i podsetila kosovske lidere da organi bezbednosti treba da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, u skladu sa vladavinom zakona.

Dodaje se da je „politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon ogromno kršenje demokratskih vrednosti“.

„Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vodjenju spoljnih poslova, kako bi se predupredili nedozovoljeni uticaji od strane kosovskih političara u budućnosti“, navedeno je u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Kosovska obaveštajna služba i policija su, u saradnji sa turskim organima, krajem marta 2018. godine uhapsili i u istom danu deportovali šest turskih državljana sa Kosova, od kojih su petorica bili radnici „Mehmet Akif“ škola na Kosovu, nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno ukinulo boravišnu dozvolu.

Iz kosovske obaveštajne službe rekli su da je nezakonito delovanje turskih državljana predstavljalo rizik po nacionalnu bezbednost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar