Tužilaštva nezakonito traže podatke od operatora telefonije

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio je danas da se pojedina javna tužilaštva, bez odluke suda, obraćaju operatorima fiksne i mobilne telefonije i interneta sa zahtevima za izdavanje listinga komunikacija pojedinih osoba ili dostavljanje drugih zadržanih podataka o komunikaciji.

„Tužilaštva to čine uz dodatno upozorenje da će operatori biti novčano kažnjeni ako ne postupe po zahtevu, pa čak u slučaju nepostupanja po zahtevu i izriču te kazne“, navodi se u pismu Šabića upućenom republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac.

Šabić je upozorio da to predstavlja „nezakonito postupanje i kršenje i ugrožavanje ustavnih garancija ljudskih prava“.

Poverenik je ukazao da Ustav Srbije u članu 41 izričito jemči tajnost sredstava komuniciranja i predvidja da se od te garancije može odstupiti samo na osnovu odluke suda, a da se ta garancija odnosi i na takozvane zadržane podatke.

Poverenik je naglasio da je kršenje i ugrožavanje ustavnih garancija ljudskih prava pojava koja je uvek zabrinjavajuća, a da je to posebno onda kad dolazi od organa kao što su javna tužilaštva čije je zadatak da ih štite.

Poverenik je podsetio i da je već i ranijih godina intervenisao povodom istog problema, ali da je to očigledno davalo samo privremene efekte budući da se sa nezakonitom praksom u radu tužilaštava nastavlja.

S tim u vezi zatražio je da republički javni tužilac, obavezujućim uputstvom ukaže svim javnim tužilaštvima na neophodnost odnosno obavezu da u svom radu striktno uvažavaju ustavne garancije ljudskih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar