Ukrajina neće priznati Kosovo

Potpredsednica Vlade Ukrajine zadužena za evroatlantske integracije Ivana Klimpuš Cincadze izjavila je danas da Ukrajina neće priznati nezavisnost Kosova, ali da podržava dijalog Beograda i Prištine i formiranje Zajednice srpskih opština.

„Mi se nadamo da će politički sporazumi do kojih se došlo, dalje razvijati. Podržavamo stvaranje ZSO i nadamo se da će ta iskustva imati pozitivne rezultate. Ponosni smo na naše vojnike koji su deo Kfora. Oni su već dugo vremena tamo, i u težim periodima u prošlosti su čuvali sprske svetinje na Kosovu. Nadam se da će briselski sporazum biti garancija za bolju stabilnost i bezbednost svih ljudi na toj teritoriji, uključujući i Srbe“, rekla je Klimpuš Cincadze, gostujući na televiziji N1.

Ona je ocenila da saradnja Srbije i Ukrajine nije bila intenzivna prethodnih godina, ali da se nada boljoj privrednoj i kulturnoj saradnji, naročito posle otvaranja avionske linije Beograd-Kijev.

„U oktobru u Kijevu planiramo poslovni forum srpskih i ukrajinskih privrednika. Svi mi težimo EU, imamo regionalni širok pristup, naša iskustva mogu da budu primeri jedni drugima“, rekla je Klimpuš Cincadze.

Potpredsednica Vlade Ukrajine boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, a trebalo bi da se sastane sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivicom Dačićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar