Varheji: Investicioni plan EU za region ništa ne vredi bez brzog sprovodjenja reformi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je večeras u Beogradu da je novi ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan ništa neće vredeti ako njegova realizacija ne bude praćena brzim sprovodjenjem reformi.

„Sve investicije ne vrede ništa ako nema pravih uslova za njihovu realizaciju. Veliku važnost pridajemo vladavini prava i moraćemo zaista brzo da krenemo, čim se formira nova Vlada Srbije“, rekao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Varheji je kazao da godišnji izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije na evropskom putu, koji je danas doneo u Beograd, konstatuje da je „napravljen izvestan napredak, ali da još mnogo toga treba da se uradi“.

„Ohrabrujemo novu Vladu Srbije, koja će imati ubedljivu većinu u parlamentu, da se posveti hitnom sprovodjenju reformi jer one moraju da idu paralelno sa investicijama“, naveo je evropski komesar.

On je kazao da je brzo sprovodjenje reformi neophodno za postizanje ciljeva i dodao da bi u tom slučaju neka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU „mogla da budu otvorena već ove godine“.

„Imamo nov početak pred nama, sa ekonomsko-investicionim planom možemo da ubrzamo ekonomiju i čitav proces pristupanja Srbije Uniji“, naveo je Varheji.

On je rekao da je „doneo dobre vesti“ u Beograd i region da će ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je EK usvojila u utorak, angažovati devet milijardi evra bespovratne pomoći. Dodao je da plan podrazumeva da u njegovoj realizaciji učestvuju sve zemlje regiona.

„Treba da pronadjemo one projekte koji će što pre stvoriti nova radna mesta i privredni rast, ali i obezbediti investicionu klimu kako bi se bolje privačile strane investicije, posebno kompanija iz EU, ali i drugih koje žele da se približe evropskom tržištu“, naveo je Varheji.

Kao problem na Zapadnom Balkanu Varheji je izdvojio nedostatak infrastrukture, navodeći da su regionu potrebni novi putevi, železnica, ekonomija koja manje zagadjuje i širokopojasni internet.

„Ovaj region može da raste samo kao celina, on ima veliki potencijal, ali su nam potrebne veze medju svim glavnim gradovima. Ovaj region dosta zavisi od uglja, ako ga zamenimo gasom, možemo da smanjimo emisije štetnih gasova 60 odsto i to veoma brzo“, rekao je evropski komesar za proširenje.

On je kazao da je investicioni plan EK osmišljen kao regionalni, sa ciljem da se promoviše regionalno tržište, na osnovu ideje Vučića i albanskog premijera Edija Rame o „mini-Šengenu“.

„Potrebno nam je to u regionu da bi iz ovog plana bio izvučen maksimum. Investicije neće vredeti ništa ako kamioni svaki put moraju da stanu na granici“, naveo je.

Dodao je da EK „koliko sutra mora da počne da osimišljava sprovodjenje plana“ sa različitim zemljama.

„Što pre to završimo, pre ćemo moći da angažujemo sredstva, 2024. godina je skromna procena, mislim da možemo bolje od toga“, rekao je Varheji.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, Varheji je kazao da „vidi da ima napretka, ali i mnogo toga što treba uraditi“.

„Mislim da pod vodjstvom (specijalnog predstavnika EU Miroslava) Lajčaka možemo doći do rezultata, ali to nije lak proces“, naveo je.

Varheji je ocenio da ima „dosta preklapanja“ izmedju investicionog plana EK za region i dogovora Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa, sklopljenog u Beloj kući 4. septembra.

„Nikad nisam mislio da EU može sama da reši to (kosovsko) pitanje, potrebni su nam naši američki partneri da budu sa nama za svako rešenje“, rekao je Varheji.

Na pitanje da li je EU protiv kineskih investicija u Srbiji, Varheji je kazao da nije uloga Unije da se meša u „odnose Srbije sa trećim zemljama“, ali da bi „naravno volela da joj se Srbija pridruži“ i da je zato i predložila investicioni plan.

„Vidim da kineski investitori pokazuju interesovanje, ali i mi isto, a mislim da mi na stolu imamo bolju ponudu. EU i njene članice predstavljaju najvećeg investitora u regionu, pa i u Srbiji, pokrivamo 70 odsto investicija i još više trgovinske razmene. I to se ne menja, naprotiv, očekujem još dublju integraciju Srbije sa EU, to nam je cilj“, dodao je Varheji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar