Većina političkih stranaka u Srbiji nije obavestila Poverenika o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, izjavio je danas da je poslao kontrolne liste svim registrovanim političkim strankama u Srbiji da bi utvrdio stepen njihove uskladjenosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Taj zakon propisuje da su podaci o političkom mišljenju posebna vrsta podataka, čija je obrada restriktivna, čime je pojačana i odgovornost političkih stranaka, kao rukovalaca za njihovu obradu.

Od ukupno 116 registrovanih političkih stranaka, po zahtevu Poverenika postupilo je i popunjenu kontrolnu listu dostavilo samo 39, piše u saopštenju.

Kontrolne liste za 40 političkih stranaka nisu mogle biti dostavljene jer te stranke nisu nadjene na prijavljenoj adresi, ili nisu preuzele pošiljku iz pošte, niti imaju javno dostupan telefon ili imejl za komunikaciju.

Ukupno 37 političkih stranaka nije Povereniku dostavilo popunjenu kontrolnu listu, i pored uredno primljenog zahteva i urgencija Poverenika, navodi se u saopštenju.

Izneti podaci, kao i većina popunjenih kontrolnih lista, „ukazuju na neuskladjenost političkih stranaka sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, kao i nerazumevanje“ tog propisa, piše u saopštenju.

Poverenik je pozvao sve političke stranke da preispitaju obradu podataka o ličnosti i da utvrde da li su ispunili sve formalne i suštinske obaveze iz Zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar