Više hiljada gradjana protestovalo na ulicama Beograda, za sutra najavljeno novo okupljanje

„Protest protiv diktature“ koji je u centru Beograda trajao gotovo četiri sata, protekao je u često napetoj atmosferi ali bez većih incidenata, a novo okupljanje učesnika protesta čiji organizatori nisu zvanično poznati, najavljeno je za sutra u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine.

Protest koji je organizovan putem društvenih mreža, pretvorio se u nezadovoljstvo rezultatima jučerašnjih predsedničkih izbora, a neke od parola koje su se čule bile su „Vučiću, lopove“, „Kradja“, „Gotov je“, „Nećemo te, Vučiću“, „Ostavke“…

Okupljanje je počelo u 18 sati ispred Doma Narodne skupštine, a kolona od, prema policijskoj proceni, tri hiljade ljudi prošla je pored Trga Republike, Vlade Srbije, Republičke izborne komisije i Radio televizije Srbije. Saobraćaj je povremeno bio zaustavljan u ulicama kuda je kolona prolazila.

Okupljanje se završilo gde je i počelo, na platou ispred Doma Narodne skupštine, uz poruku: „Vidimo se sutra“. 

Demonstranti su u više navrata Skupštinu i Vladu Srbije gadjali jajima, ali policija koja je imala i opremu za razbijanje demonstracija nije reagovala. Ispred Doma Skupštine Srbije probijena je i zaštitna ograda, pa su demonstranti sedeli na stepenicama ispred same zgrade parlamenta.

Protest je prošao uz mnogo buke i atmosferu koja je ponekad ličala na onu sa stadiona, stalne povike „av, av, av, av“, i zvuk pištaljki. Okupljeni su mirno razišli, a tokom demonstracija koje su učesnici opisali kao spontano okupljanje, nije pričinjena vidljiva materijalna šteta, niti je bilo povredjenih. Policija je bila prisutna na svim punktovima, a ne u upadljivo velikom broju.
    
Gradjani su se organizovali putem društvenih mreža, na skupu nje bilo poltičkih obeležja, a najupečatljivije su bile nalepnice sa natpisom „Puko je“.

Jedan od učesnika skupa okupljene je preko megafona pozvao okupljene da se sutra u 18 časova na istom mestu pojave u što većem broju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar