Vjosa Osmani: Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da Srbija „i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja“ bezbednosti Kosova.

Ona je na konferenciji Kosovskog centra za bezbednosne studije kazala da Srbija „deluje protiv integracije Kosova u međunarodne institucije“, te da „ima za cilj da podiže tenzije na severu zemlje (Kosova) metodama hibridnog ratovanja“.

Kazala je i da povećanjem vojnih kapaciteta Srbija „nastavlja da predstavlja direktnu pretnju po bezbednost regiona“.

„Srbija, kao satelit Rusije na Zapadnom Balkanu, i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja po državnu bezbednost Republike Kosovo“, rekla je Osmani.

Kazala je da „Srbija nastavlja da sinhronizovano koristi sve svoje elemente hibridnim metodama protiv Republike Kosovo“ i da, kako je navela, „u oblasti međunarodnih odnosa deluje protiv državnsti i integracije Republike Kosovo u međunarodne institucije“.

„Dok na teritoriji Republike Kosovo instrumentalizuje kriminalne strukture na severu, plaćajući ih i gurajući ih na zločine, istovremeno pritiskom, strahom, ucenama i nasiljem sprečava punu integraciju građana, Srba u Republiku Kosovo“, izjavila je Osmani.

Ocenila je da je prisustvo NATO ključni faktor u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Kazala je da „Srbija konstantno sprovodi hibridne ratne metode ruskog modela u cilju podizanja tenzija na severu zemlje“, te ocenila da su se “ slične tendencije destabilizacije već javile i u drugim zemljama regiona, uključujući Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu“.

„Do sada, uprkos ovim trendovima, naše zemlje su pokazale stabilnost zahvaljujući jasnoj evroatlantskoj orijentaciji i bliskom partnerstvu sa SAD, zemljama EU i drugim zemljama NATO-a“, rekla je Osmani.

Ocenila je da je bezbednost Kosova „neminovno pod uticajem globalnog bezbednosnog okruženja uopšte, a posebno regionalnog“.

Kazala je da su „za pravi i trajni mir potrebni posvećeni partneri i zajednički ciljevi“, te da „Kosovo jeste i ostaće partner svima koji nude rešenja koja garantuju mir i bezbednost u zemlji, regionu i širom sveta“.

„Ruska vojna agresija u Ukrajini povećala je rizik da druge zemlje sa istim težnjama kao Rusija preduzmu teritorijalne akcije protiv nezavisnih i suverenih zemalja“, smatra Osmani.

Izgradnja, razvoj i jačanje bezbednosnih institucija, naglasila je kosovska predsednica, uticali su da Kosovo postane „promoter bezbednosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar