Vogel: Rezultati izbora na Kosovu mogu zakomplikovati dijalog

Tobi Vogel iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije ocenio je da će posle kosovskih izbora položaj predsednika Hašima Tačija slabiti, dok će lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti sigurno biti izraziti protivnik teritorijalne razmene Kosova i Srbije koju Tači zagovara, što će umnogome iskomplikovati dijalog.

„Ali dijalog je i inače na čekanju toliko dugo, a i pre toga nije doneo nikakve rezultate, tako da praktične implikacije toga neće biti velike“, rekao je Vogel je za Radio slobodna Evropa (RSE).

On je ukazao da „ono što je, naravno, najznačajnije jeste da se suština tih pregovora sada pomakne od razgovora o razmeni teritorija, razgraničenja, teritorijalnih korekcija – kako god to nazivate, ka mnogo važnijim pitanjima odnosa Srbije i Kosova“.

Povodom prošlonedeljnog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova, Vogel je rekao da misli da je američko uključivanje zabrinjavajuće.

„U principu EU nije bila toliko uspešna u medijaciji tog dijaloga i angažovanje SAD ima smisla. Medjutim, čini mi se da je cilj postavljanja američkog izaslanika da što pre donese rezultat, ali u krugovima američke administracije se u velikoj meri smatra da je razmena teritorija još uvek najperspektivniji pravac za rešenje problema, a to bi, zapravo, bilo duboko destabilizujuće rešenje za čitav region Zapadnog Balkana“, rekao je.

Vogel je podsetio da su se „protiv toga izjasnili i Nemačka i druge zemlje, a protiv takvog rešenja je, razume se, i Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja“.

„U svakom slučaju, mislim da ćemo videti potpuno novu dinamiku u dijalogu. Da li će doći do kompletnog zastoja ili će se otvoriti neke nove avenije koje sada ne možemo ni da zamislimo, sada je, naravno, teško predvideti, ali bio bih veoma srećan ako bi se dijalog odmakao od ove ideje da razmena teritorija može doneti stabilnost odnosima Kosova i Srbije i širem području Zapadnog Balkana“, dodao je.

Za juče održane izbore na Kosovu Vogel je rekao da je „izvanredno što su izbori uopšte održani u ovim uslovima“ ocenivši da su to bili „izbori za uzor, što nije uvek slučaj na Zapadnom Balkanu“.

Drugo, kako je dodao, „najjača partija sada je stranka koja nema iskustva u upravljanju zemljom, a to je refleksija činjenice da su gradjani Kosova duboko nezadovoljni rezultatima dvanaestogodišnje vlasti Demokratske partije Kosova i da su spremni za nešto novo, da su voljni da ponude mandat, iako ne ubedljiv, ali, ipak, mandat, partiji koja nema putera na glavi, kako bi formirala i predvodila vladu zajedno sa drugim strankama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar