Vojni sindikat Srbije traži pregovore o zaključivanju posebnog kolektivnog ugovora

Vojni sindikat Srbije ponovo je danas pozvao Vladu Srbije i premijerku Anu Brnarbić da pristupi pregovorima za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije.

„Kolektivnim ugovorom utvrdjuju se prava iz radnog odnosa u većem obimu od onih koja predvidjaju zakoni i drugi propisi, a to je od krucijalnog značaja za poboljšanje materijalnog i socijalnog stanja pripadnika VS“, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata.

Kako ističu, to je ujedno i osnov da se krene u prevazilaženje nagomilanih problema koji su rezultirali osipanjem i odlaskom velikog broja obučenih kadrova iz vojske.

Iz sindikata navode i da je potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u VS osnov i potreba da se stane na put osipanju kadrova i odlasku ljudi iz Vojske Srbije, koju je u poslednje dve godine napustilo vise od 3.000 njenih pripadnika i danas je svakodnevno napuštaju.

„Apsurdno je sa druge strane, višegodišnje neosnovano inaćenje nadležnih da se ne potpiše ovaj važan dokument jer po državu on ne predstavlja nikakve finansijske izdatke i sve se može rešiti u okviru postojećeg budžeta i preraspodelom sredstava, uz prekid nenamenskog trošenja novca iz budžeta u besmislene projekte i korupcionaške poslove u kojima učestvuju bas ti koji su
najveći protivnici kolektivnog ugovora medju kojima prednjači bivši načelnik Generalštaba general Diković“, piše u saopštenju.

Iz sindikata se nadaju da će „ovaj put prevladati svest o tome da je Srbija pravna država, da pripadnici VS imaju reprezentativni sindikat koji ima zakonsko pravo da zaključi kolektivni ugovor u ime zaposlenih, te da Vlada mora da poštuje zakone i dužna je da o zakljucenju kolektivnog
ugovora pregovara“.

Ukoliko reakcija Vlade izostane u zakonom propisanom roku od 45 dana, Vojni sindikat najavljuje da će ostvarenje i zaštitu svojih prava pripadnici VS potražiti na sudu i u medjunarodnim institucijama i

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar