Vojvodjanski klub: Vojvodina ima pravo da samostalno odlučuje o svojoj političkoj sudbini

Nevladina organizacija Vojvodjanski klub podsetila je danas da su izaslanici naroda Vojvodine pre 75 godina, nakon završetka Drugog svetskog rata, formirali Autonomnu pokrajinu i time potvrdili da imaju pravo da samostalno odlučuju o svojoj političkoj sudbini.

„Nakon odluke o formiranju autonomne pokrajine kao posebnog političkog subjekta, Skupština izaslanika naroda Vojvodine je odlučila da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji kao članici buduće jugoslovenske federacije. Vojvodjani su ovom odlukom potvrdili svoju raniju rešenost za zajednicu sa Srbijom, ali i svoje pravo da samostalno odlučuju o svojoj političkoj sudbini. To je istorijska činjenica“, naveo je Vojvodjanski klub u saopštenju.

Dodali su da je Autonomna pokrajina Vojvodina rezultat antifašističke borbe ujedinjenih i ravnopravnih jugoslovenskih naroda u kojoj su Vojvodjani dali svoj prepoznatljiv doprinos.

„Ostajući odani duhu jugoslovenskog antifašizma koje u Vojvodini odoleva uprkos višedecenijskim naporima desnih srbijanskih vlada i njihovih klerofašističkih substruktura, Vojvodjanski klub podseća i opominje da je autonomija Vojvodina uslov gradjanske i demokratske Srbije, a njeno negiranje primer otudjenja od vrednosti demokratskog i gradjanskog društva kojima ova država, barem deklarativno još uvek teži“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar