Vučić: Ceo svet sad ima dokaz da je Voker velikoalbanski lobista

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjava bivšeg šefa verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, Albaniji i u dijaspori predstavlja dokaz da je Voker velikoalbanski lobista i da se od početka zalagao za ostvarenje tog projekta.

„Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou da iznosi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje ‘Velike Albanije'“, rekao je Vučić za Sputnjik.

On je naglasio da će insistirati da se o toj Vokerovoj poruci razgovara „na svim nivoima u Evropi i u svetu“.

Vučić je ocenio da je Voker defakto poručio da ima plan za stvaranje ‘Velike Albanije’ i da je „ta poruka, posle višednevnih priča o ‘Velikoj Albaniji’ velika i važna vest za sve“, na koju treba obratiti više pažnje.

Vučić je rekao da je „Vilijem Voker bio neko ko je predstavljao ‘nezavisnu i objektivnu misiju OEBS'“ i podsetio na slučaj Račak koji je, kako je naveo, isfabrikovan kao „razlog, povod za veliki sukob“.

„To je bio razlog, to je bio povod za rat. Sve je krenulo od laži Vilijema Vokera. To je taj čovek koji danas otvoreno pokazuje da je on u stvari velikoalbanski lobista. To je isti čovek zbog koga su sproveli agresiju na Republiku Srbiju. To je isti čovek! To je taj čovek koji se sada zalaže za ‘Veliku Albaniju’ i to otvoreno kaže. On to više i ne krije“, rekao je Vučić.

On je ponovio da „o tome sada mora da se govori“.

„Ovo sada postaje potpuno jasno celom svetu. Dakle, oni su od početka imali u glavi stvaranje Velike Albanije a ne tobož, borbu protiv nekog režima. Sve je bilo izmišljeno. Sve je bila fikcija. Sve je bio samo Lajbnicov dovoljan razlog da bi se Srbija napala i da bi se od nje otkinuo deo teritorije. Ovo sa Vokerom neće tek tako proći! Nema mesta u svetu gde o tome nećemo da govorimo“, kazao je.

Vučić je dodao i da je finski diplomata Marti Ahtisari „koga su dovodili kao medjunarodnog posrednika koji je trebalo da bude nezavistan, koji je trebalo da ponudi nešto što je objektivan plan za rešenje problema izmedju Srba i Albanaca, danas u albanskom timu Prištine“.

„To nam govori da je sve od početka bilo usmereno, ne protiv Slobodana Miloševića ili ne svakako samo protiv njega. Već pre svega protiv Srbije. Sad za to imamo krunske dokaze“, dodao je Vučić.

„Pa da li sve ovo treba da znači da sutra opet treba da verujemo u nekakve tobože objektivne medjunarodne organizacije čiji će predstavnici na najdirektniji i najflagrantniji način da se zalažu za ‘Veliku Albaniju’. Njihovi izveštaji su bili ‘casus belli’ za rat. Za najdirektniji napad na Republiku Srbiju“, rekao je Vučić.

Vučić je za Sputnjik rekao da ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali da se velika diplomatska borba nastavlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar