Vučić: Forum u Kini prilika za proširenje saradnje Srbije i Kine

Srpski premijer Aleksandar Vučič izjavio je danas za kinesku agenciju Sinhua da Srbija predstojeći medjunarodni forum u Kini vidi „kao priliku da se potvrde dogovoreni zajednički projekti sa Kinom“ i proširi saradnja dve zemlje.

Delegacija Srbije koju predvodi Vučić boraviće u poseti Kini od 13. do 17. maja, tokom koje će učestvovati na medjunarodnom forumu „Put i pojas za medjunarodnu saradnju“.

Delegacija će takodje učestvovati na okruglom stolu posvećenom partnerstvu i povezivanju sa 28 lidera iz sveta i imaće bilateralne sastanke sa predsednikom Si Djinpingom, premijerom Li Kećangom i drugim kineskim zvaničnicima.    

Sumirajući dostignuća dosadašnje bilateralne saradnje, Vučić je istakao izgradnju autoputa Koridora 11 (E763), kupovinu smederevske železare kineske kompanije Hestil, kao i gradjevinske radove u termoelektrani Kostolac i mosta „Mihajlo Pupin“ preko Dunava.

Vučić je izrazio nadu da će do kraja godine početi radovi na izgradnji dela pruge Beograd-Budimpešta i da će novi bezvizni režim izmedju dve zemlje doprineti povećanom broju kineskih turista u Srbiji.

„Uradili smo mnoge stvari i još mnogo toga je pred nama… Naši potencijali i postojeća saradnja su ogromni a to sve dolazi u okviru  ‘Puta i pojasa za medjunarodnu saradnju'“, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je zahvalio predsedniku Siju na „velikom poslu“ koji je uradjen tokom njegove posete Srbiji prošle godine i da je njegova želja dalje produbljivanje odnosa dve zemlje.

„Kada je reč o politici, naše prijateljstvo je čvrsto kao čelik i nismo imali nijedan jedini problem jer u potpunosti podržavamo Kinu i kinesku politiku u Aziji, kao što Kina podržava naš suverenitet, slobodu i nezavisnost“, dodao je Vučič.

Onje rekao da će bilateralna saradnja ostati prioritet Srbije i kada zvanično preuzme funkciju predsednika Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar