Vučić i Palmer: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne je važnosti (VIDEO)

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne je važnosti, ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost, rekli su danas u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki zvaničnik Stejt departmenta Metju Palmer, i pored neslaganja u stavovima o Kosovu i Metohiji.

I pored neslaganja u stavovima o Kosovu i Metohiji, u otvorenom razgovoru, Vučić i Palmer su se saglasili da su „miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja“, saopštilo je Predsedništvo Srbije posle njihovog sastanka.

Vučić je sa Palmerom razgovarao o važnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije iSAD, i posvećenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

Palmer, koji je vršilac dužnosti zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara, obećao je kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, „na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim“.

Kako je saopšteno, Vučić i Palmer su se saglasili da je „normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu“.

Sagovornici su se saglasili da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije, a američki zvaničnik je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje EU.

Srpski predsednik i američki zvaničnik su, takodje, naglasili važnost dobrosusedskih odnosa u regionu i saglasili se da oni doprinose stabilnosti.

Brnabić: Očekujemo osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga
Premijerka Ana Brnabić danas je u razgovoru s vršiocem dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom izrazila snažan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Đurića i napada prištinske policije na srpske zvaničnike, civile i novinare.

Brnabić je rekla da Srbija od medjunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga, saopštila je kancelarija vlade Srbije.

Palmer je rekao da je prevashodni interes SAD da se očuva mir, stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnik je rekao da je važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije i da su sprovodjenje sporazuma i dijalog jedini način da se pronadje konstruktivno rešenje.

Brnabić je rekla da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto očekuje i od Prištine. Ona je istakla važnost formiranja Zajednice srpskih opština i dodala da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

Palmer je rekao da SAD teži nastavku pozitivne dinamike bilateralnih odnosa sa Srbijom. Prema njegovim rečima, vizija Srbije i SAD je ista, a to je stabilna i prosperitetna Srbija u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar