Vučić o Trampovom pismu: Nastavak dijaloga kad Priština ukine takse, SAD žele kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da mu pismo Donalda Trampa govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom, kao i da je predsednik SAD prvi put uključen otvoreno u proces. „Nisam saglasan da smo u finalnoj fazi, nismo blizu rešenja“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li je poruka Trampa Tačiju indirektna poruka Ramušu Haradinaju, s obzirom da Tramp na neki način insistira na tome da Priština ne povlači poteze koji bi mogli region da vrate unazad, Vučić je rekao da je takva tumačenja čuo i danas u Briselu.

„Ne mogu da govorim od koga sve, pošto nije fer, ali sam čuo takva tumačenja i ovde“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je atmosfera na radnom ručku kod visoke predstavnice EU Federike Mogerini bila otvorena i da je na sastanku potvrdio poziciju Srbije da dijalog može biti nastavljen, čim Priština ukine takse koje je uvela.

On je u izjavi novinarima posle sastanka rekao da sa Hašimom Tačijem nije odvojeno razgovarao.

„Video sam ga na ručku, prišao je, ali danas nismo imali tu vrstu dijaloga. Bili su predstavnici Makedonije, Crne Gore, BiH, Prištine i mi. Važan trenutak za sve nas i evropsku budućnost i procenu onoga što će se zbivati“, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Na sastanku je konstatovano da zemlje moraju više da rade na međusobnim odnosima, bez obzira na to gde se nalaze na evropskom putu.

Vučić je rekao da je preneo ostalima da Srbija takođe ostaje zainteresovana za stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora.

Vučić: Umesto taksi, jedinstveno regionalno ekonomsko tržište

Vučić je poručio danas u Briselu da bi umesto „tužne sage“ sa taksama Prištine na srpske proizvode na KiM, trebalo formirati jedinstveno regionalno ekonomsko tržište.

„Rekao sam da smo za izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas slučaj i da je to za nas od prioritetnog značaja. Jer čak i da bude sve najbolje, pa da 2025. budemo deo EU, a što ne možete sa sigurnošću da kažete — ni zbog naših odnosa sa Prištinom, ni zbog situacije sa EU i zbog svega drugog“, rekao je Vučić novinarima.

Ono što je od ključnog značaja za nas, ističe Vučić, jeste da razvijamo naše ekonomije i da imamo još veći rast i bolje povezanu infrastrukturu i manje opterećenja za naše privrednike, kao i bolji pristup stranim investitorima koji će lakše dolaziti na naše tržište.

„Ukazao sam na problem da smo mi i u ovakvim razgovorima u najtežoj poziciji, Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova, Makedonija takođe, BiH nije samo zato što Srbi to ne dozvoljavaju, inače bi i oni, a o Albaniji i da ne govorimo“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kako je rekao, u takvoj situaciji smo po tom pitanju prilično usamljeni, ali se trudimo da u svim drugim sferama razvijamo najbolje moguće odnose.

„Da gledamo kako da u budućnosti, kada se završi ova tužna saga o taksama, kako bismo mogli da nastavimo dijalog i približimo se nekom komprimisnom rešenju. Nisam preveliki optimista, ali nisam ni neko ko želi da kvari novogodišnju i božićnu idilu bilo kakvim izjavama. Mi ćemo učiniti sve što možemo da razgovorima rešavamo probleme i nadam se da će i drugi to isto činiti“, poručio je Vučić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aleksandar VučićDonald Tramp
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    DA ! ———————- >>>>>>>>>>>>> – 1. izgradnju regionalnog ekonomskog tržišta, mnogo jedinstvenijeg nego što je danas slučaj i da je to za nas od prioritetnog značaja ZATO DA „da razvijamo naše ekonomije i da imamo još veći rast i bolje povezanu infrastrukturu i manje opterećenja za naše privrednike, kao i bolji pristup stranim investitorima koji će lakše dolaziti na naše tržište „.