Vučić: Platforma Prištine nije platforma za dijalog i normalizaciju odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najavljena platforma Prištine o dijalogu sa Beogradom nije nikakva platforma za dijalog i normalizaciju odnosa.

Vučić je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom da ako je to platfoma Prištine, ne zna o čemu dve strane uopšte imaju da razgovaraju.

„Ta platfoma predstavlja poruku: Mi imamo sve, sve je u našim rukama, ako Srbija hoće da prizna nezavisnost to je u redu, ako neće onda je kriva za sve“, kazao je on.

Srpski predsednik je rekao da je evropskim zvaničnicima, uključujući i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, pokazao paprire koji su na strani Srbije, dodajući da sila nije na strani Srbije.

„Mi smo slabiji, ne od Albanaca, već od Amerike“, rekao je on i dodao da Srbija ne pregovara s Tačijem, već sa zaštitinicima Kosova.

Govoreći o ispunjavanju obaveza iz briselskog dijaloga, posebno na formiranje Zajednice srpskih optina, Vučić je naveo da Priština za pet godina nije ispunila nijednu ugovornu obavezu i da nema poverenja da će to sada učiniti.

Dodao je da Srbi ne treba da očekuju „maksimalistička“ rešenja kada je Kosovo u pitanju, ali da se ne smeju dopustiti ponižavajuća rešenja za Srbiju.

Zapadni Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta

Predsednik Srbije i premijer Belgije ocenili su danas u Beogradu da Zapadni Balkan treba da ostane medju prioritetima politike Evropske unije.

Vučić i Mišel ukazali su na zajedničkoj konferenciji za štampu na važnost postizanja rešenja o pitanju Kosova, navodeći da je za kompromis potrebno suštinsko razumevanje svih straha.

Srpski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reći o sitaciji u regionu, bilateralnoj saradnji i evropskim integracijama, ali da je najvažnija tema bila postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom, dodajući da je to glavna prepreka na putu Srbije ka EU.

Kako je naveo, Srbija je spremna da razgovara o teškim rešenjima i postizanju kompromisa, ali da su za kompromis potrebne obe strane.

Mišel je rekao da je on jedan od lidera EU koji se zalaže da Zapadni Balkan ostane visoko medju prioritetima EU, navodeći da je EU raskrsnica i da je važno jačati saradnju i prosperitet.

On je naveo da smatra da je Srbija ključni činilac u regionu i izuzetno važna zemlja za Evropu i budućnost EU.

Govoreći o reformama koje Srbija mora da sprovede kako bi ušla u EU, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, belgijski premijer je dodao da EU nije puki projekat koji se bazira na ugovorima, već na društvenim vrednostima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar