Vučić: Proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 10 godina pogaženi svi pravni principi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su proglašenjem nezavisnosti Kosova pre 10 godina brutalno silom pogaženi svi pravni principi, i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Vučić je posle sastanka sa studentima sa Kosova i Metohije kazao da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija a da pre toga ne postigne dogovor sa Srbijom.

„Da bi neko mogao u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom, a da bi do toga došlo mora da postoji kompromis koji bi podrazumevao dogovor ‘malo mi – malo vi'“, kazao je Vučić.

On je dodao da je pre 10 godina doneta „katastrofalna odluka koju više ni Priština nije u stanju da brani jer nema pravnih argumenata“.

Prema njegovim rečima, proglašenjem nezavisnosti Kosova je pogažen čitav niz pravnih akata, od mnogih rezolucija do Povelje UN.

Upozorio je da konsenzus ne sme da podrazumeva da Priština izdejstvuje nezavisnost, a da se Srbiji kaže da joj neće paliti manastire i crkve.

„Sit sam priče da nas je neko spolja naterao. Bilo je pritisaka i biće ih, ali srpsko rukovodstvo ne podleže pritisku“, istakao je Vučić.

Vučić je ipak kazao da je Srbija izložena pritisku velikih sila, da bi zaustavila kampanju smanjenja broja priznanja nezavisnosti Kosova.

„Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama jer se protiv nas zajedno sa Prištinom bore i Vašington i London“, kazao je Vučić.

Vučić pozvao političare i državne organe da omoguće novinarima nesmetan rad

Predsednik Vučić pozvao je danas sve političare u Srbiji i sve državne organe da novinarima, uključujući i one koji imaju drugačije stavove, omoguće da nesmetano rade.

Vučić je istakao da ne želi da komentariše ljude koji se ponašaju kao politički komesari i misle da nešto na toj temi mogu da poentiraju u predizbornoj kampanji.

„Pozivam sve političare u Srbiji, iz vlasti i iz opozicije, da novinarima omoguće da nesmetano rade, da se svi zajedno borimo za njihova prava“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako vidi izjavu sina nedavno ubijene novinarke sa Malte, Dafne Karuane Galicije, koji je na jednom skupu u u Poljskoj rekao da će se sledeće ubistvo novinara dogoditi u Srbiji.

Vučić je u odgovoru na to podsetio da se poslednje ubistvo novinara u Srbiji dogodilo 2001. godine, kada je ubijen Milan Pantić.

„A to što postoje ljudi što se ponašaju kao politički komesari, koji misle da nešto tog tipa treba da naprave pred neke izbore, za njih odlučujuće – ja u to ne mogu da se mešam i da komentarišem. Imali ste ubistva novinara u zemljama Evropske unije, na Malti i u Danskoj nedavno. U Srbiji niste od ubistva Milana Pantića“, istakao je Vučić.

On je dodao da osim napada na novinarku televizije Pink Gordanu Uzelac, nije bilo nikoga sa težim povredama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • tomislav

    uvazeni gospodine predsednice sto se tice pritisaka sa strane na srbiju ima ich punoooo vise nego sto vi priznajete nije samo pitanje u kampanji tu je mnogo vise u pitanju nego samo vi gospodine predsednice ne smete da kazete narodu jer svi politicari sveta misle da je narod stoka i da ne ume da razmislja nego da se samo kao stado tera da glasa za podobne politicare kao sto ste vi. gospodine vucicu ja nigde nisam Video vas dobar potez da mogu da Kazem da ste dobar politicar nego samo ste vi podobni za jednu odredjenu organizaciju kao sto je EU na celu sa gospodinom JUNKA. ja uzimam svaku opkladu da ce kada dodje vreme vi cete dati izbore narodu da odluci kojim putem da se die EU ili protiv EU. samo dragi gospodine predsednice ja vama Kazem ulaskom u EU gubite sva prava o odlucivanju za inostranu politiku .inostrana Politika se kroji u briselu vi samo ima da klimate glavom da kazete da.imao bi jos puno sta da pisem ali to drugi put sverom u boga za kralja i otazbinu.