Vučić: Srbija neće tražiti da bude deo NATO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija danas slobodna zemlja, koja više nikada neće stradati kao 1999. godine, ističući i da neće tražiti da postane deo NATO, niti bilo koje alijanse.

Vučić je na obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju rekao da Srbija danas posle 18. godina od „najbrutalnije agresije“ slavi „punoletstvo svog ponosa, dostojanstva i hrabrog srca“, kao i to što je ponovo „ustala i prohodala“.

On je kazao da je Srbija slobodna zemlja zasnovana na želji da sve oprosti, ali i da jako dobro upamti, jer je u NATO bombardovanju izgubila mnogo života koji se ne mogu vratiti.

„Još smo tu, još smo živi. Napunili smo 18 godina. Naš je izbor da sačuvamo dobre odnose sa NATO, ali Srbija neće tražiti da budeo deo alijanse koja je besomučno ubijala našu decu i nikome nikada nećemo dozovoliti da dirne duh našeg naroda“, rekao je Vučić.

On je rekao da je procenjena šteta bila od 30 do 100 milijardi dolara, da je stradalo više od 2.000 civila i više od 1.000 policajaca, mnogo dece, a ispaljeno više od 50.000 projektila na Srbiju…

„Skupa je bila za njih sahrana koju su za nas pripremili, skupa je bila i za nas… Da danas mogu i da sam tada mogao dao bih sve za te izgubljene dečije živote. To su bila naša deca. Kako je rekao Fjodor Dostojevski: ‘Samo je njihova suza vrednija od čitavog čovečanstva'“, rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija „mala zemlja“ koja je ostala „nepokorena i kliče slobodi“, iako su „agresori mislili da će je baciti na kolena i ubiti njenu budućnost“.

„Šta danas da kažemo o bombama i raketama koje su u sred Evrope napravili takav dim – da ćutimo ili da damo odgovor, da pognemo ili ponosno podignemo glavu? Šta je odgovor na smrt i nevidiljivost pretvorenu u senu koja luta Grdeličkom klisurom“, rekao je Vučić i dodao da će Srbija biti bolja i uspešnija i da „ljubomorno čuvajući“ „nikome neće dati da dirne duh srpskog naroda“.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je na ceremoniji u Grdelici rekao da RS neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini.

Na obeležavanju Dana sećanja na žrtve agresije NATO u Grdeličkoj klisuri, Dodik je kazao da Republika Srpska ne prihvata da bude deo tog vojnog saveza i „mimo Srbije“.

„Republika Srpska zna da se nalazi u BiH ali to nije naš izbor već moranje. Svi znaju da volimo Srbiju koja se danas gradi i razvija i koja želi da zauzme mesto koje joj pripada u regionu. RS ne prihvata da bude deo NATO i mimo Srbije, necemo i ne možemo da prihvatimo NATO granicu na Drini“, kazao je Dodik.

Po njegovim rečima, cilj Republike Srpske je „uvek bila snažna i jaka Srbija“.

„Ponosni smo na Srbiju. Godinama unazad branili su nam da kažemo da volimo Srbiju. Mi nismo bosanski Srbi već Srbi, zato danas zajedno na mnogim mestima vraćamo sećanja na stradale“, rekao je predsednik RS.

Dodik je ocenio i da je u 20. veku srpski narod stradao do mere biološkog istrebljenja a da je saučesništvo NATO u tom procesu bilo vidljivo i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

„Uvek su nalazili lažne izgovore za svoje intervencije, od Markala do Rambujea. Danas moramo da se prisetimo stradanja mnogih nevinih ljudi, da oplakujemo naše žrtve na mnogim mestima, od Jasenovca, Paga, Prebilovaca gde su nas masovno pobili oni s kojima smo živeli“, kazao je predsednik RS.

Pored Vučića i Dodika, vence na spomenik položili su i predstavnici Narodne skupštine, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grada Leskovca, brojnih udruženja gradjana.

Medjunarodni putnički voz broj 933 koji je iz Niša krenuo ka Skoplju gadjali su avioni NATO 12. aprila 1999.godine, dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.

Precizan broj stradalih u Grdeličkoj klisuri nije utvrdjen, a pretpostavlja se da je nastradalo najmanje 15 civila.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da RS neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini.

Prisustvujući obeležavanju Dana sećanja na žrtve agresije NATO u Grdeličkoj klisuri, Dodik je kazao da Republika Srpska ne prihvata da bude deo tog vojnog saveza i „mimo Srbije“.

„Republika Srpska zna da se nalazi u BiH ali to nije naš izbor već moranje. Svi znaju da volimo Srbiju koja se danas gradi i razvija i koja želi da zauzme mesto koje joj pripada u regionu. RS ne prihvata da bude deo NATO i mimo Srbije, nećemo i ne možemo da prihvatimo NATO granicu na Drini“, kazao je Dodik.

Pored Vučića i Dodika, vence na spomenik položili su i predstavnici Narodne skupštine, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grada Leskovca i brojnih udruženja gradjana.

Medjunarodni putnički voz broj 933 koji je iz Niša krenuo ka Skoplju gadjali su avioni NATO 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.

Precizan broj stradalih u Grdeličkoj klisuri nije utvrdjen, a pretpostavlja se da je nastradalo najmanje 15 civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar