Vučić: Zašto nismo priznali Krim kao deo Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za francuski „Mond“ objasnio zašto Beograd nije priznao Krim kao deo Rusije.

„Mi nismo priznali Krim kao deo Rusije. Kada bismo to uradili, to bi značilo podršku nezavisnosti Kosova. Stavite se u naš položaj. Ko od stalnih članica Saveta bezbednosti UN podržava naš teritorijalni integritet? Rusija. Da li mi treba da pucamo sebi u nogu?“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da Beograd 2014. godine nije podržao sankcije protiv Moskve, mada jasno izražava svoje evropske ambicije. Pri tome, da je Srbija tada već bila deo Evropske unije, morala bi da ispuni sve svoje obaveze u okviru jedinstvene spoljne politike. S tim u vezi predsednik Srbije izrazio je nadu da će se za pet-šest godina odnosi sa Rusijom potpuno promeniti.

Osim toga, Vučić je izjavio da evropska integracija Beograda i dobri odnosi sa Moskvom ne protivreče jedan drugom.

„Nema nikakvih protivrečnost. Francuski predsednik rekao je to isto, da je Rusija prijateljska zemlja. Sa naše strane mi želimo da ojačamo tradicionalne veze sa Rusijom, našu trgovinsku saradnju. Sa vojnog stanovišta, mi se držimo neutralnosti. Ali, naravno, mi smo na evropskom putu. Ja to izjavljujem i u Briselu, i u Vašingtonu i u Moskvi, a (predsednik Rusije) Vladimir Putin nikada ništa nije govorio protiv naših evropskih ambicija“, zaključio je Vučić.

Krim je postao deo Rusije u martu 2014. nakon referenduma održanog nakon državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Zapad je optužujući Rusiju za mešanje u unutrašnji ukrajinski sukob, uveo antiruske sankcije. Moskva je preduzela recipročne mere, sprovela politiku supstitucije uvoza i više puta izjavljivala da je sa njom kontraproduktivno razgovarati na jeziku sankcija. Osim toga, Rusija je više puta odbacivala sve optužbe za mešanje i navodno nedemokratsko ujedinjenje sa Krimom.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

krimsrbija
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    FILIP koliko vidim poznajes slabo srpsu istoriju i same srbe ili si provokator ali nije bitno samo malo da ti objasnim srbinu uzeti Kosovo je isto kao da mu uzmes zivot jer staje jedna nacija bez svog identiteta bez svojih ideala bez borbe za nesto svoje. filip samo jedan primer sta bi ti Radio kada bi ti neko napao roditelje ti bi se okrenuo i otisao nebi branio roditelje, eto takva ste vi danasnja omlatina.

  • FILIP

    Ni jedan covek koji razmislja kao demokrata,ne moze da se slozi sa ruskom okupacijom Krima.! Tako da ni Srbija nije nikako mogla da vandalsko osvajanje Krima od strane ruskih agresora,prihvati kao regularno.! Sto se tice navoda jednog od ucesnika na ovom portalu,o „SVETOJ SRPSKOJ ZEMLJI“ o Kosovu,deluje toliko otrcano i bljutavo,da covek kada to procita,oseti mucninu u stomaku.Kakva „SVETA ZEMLJA“ ? Ne postoje nikakve „SVETE’ zemlje.Jos samo da je pisac tog teksta napomenuo nesto,o „NEVESKOM SRPSKOM NARODU“ pa da mi muka u stomaku zagorca ostatak dana.!!!

  • Misko

    Jedina veza između Krima i Kosova je što i Albanci na Kosovu i Ukrajinci u Ukrajini rade za interese CIA, a protiv pravoslavnih naroda. Sve ostalo je nebitno. Političke paralele su nebitne. Međunarodno pravo je nebitno. Ljudi su nebitni. Život je nebitan. Vučić je potpuno promašio kontekst.

  • Anonimni

    Krim i Kosovo se nemogu ni u cemu uporedjivati .Na krimu odvajkada zive 99% RUSI a na Kosovo losom politikom i zabranom Broza o povratku Srba na kosovo i S rbi i Albanci na SVETOJ SRPSKOJ ZEMLJI .Koju vi istoriju ucite neznam ali nije pisana u Srbiji !