Vukelić: U Avganistanu će se nastaviti borba dva džihadistička pokreta za dominaciju

Politikolog religije Milan Vukelić ocenio je danas da će se „po svemu sudeći“ i u narednom periodu u Avganistanu nastaviti „borba za dominaciju izmedju dva džihadistička pokreta“, ali smatra da „Islamska država trenutno ne može ugroziti vlast talibana koji su u ovom momentu brojniji“.

„Napad na džamiju u Kabulu, u nedelju, pažljivo je planiran, jer se dogodio baš u momentu kada je u toku bilo odavanje počasti majci potparola talibana Zabinulaha Mudžahida“, rekao je Vukelić u razgovoru za Betu.

Vukelić, koji je i doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu, naveo je da su „talibani i Islamska država sunitske džihadističke organizacije koje spaja isti cilj, a to je stvaranje panislamskog halifata u kojem će se odnosi uredjivati šerijatskim verskim pravom“.

Medjutim, naglasio je, „medju njima postoje brojni interni sukobi zasnovani na borbi za prevlast u regionu, nadmetanju ko je posvećeniji ‘borbi na Božijem putu’, ali i detaljima u interpretaciji islamske vere“.

„Haos koji je nastao u Avganistanu, posle povlačenja američkih oružanih snaga i preuzimanja vlasti od strane talibana, predstavlja idealan teren za delovanje terorističkih organizacija, a jedna od njih koja je iskoristila ovu situaciju je Islamska država, tačnije njena frakcija koja deluje u provinciji Korasan, poznata kao ISIS – K“, objasnio je Vukelić.

Prema njegovim rečima, „bez sumnje, radi se o najradikalnoj terorističkoj organizaciji u regionu, koja je nastala 2015. godine i odgovorna je za brojne terorističke napade koji su iza sebe ostavili mnogo civilnih žrtava, njen osnivač i prvi emir bio je Pakistanac Sadik Kan, a sadašnji lider je Šahab al Muhadžir“.

„Veruje se da je na svom vrhuncu ISIS – K brojala oko 3.000 boraca. Čine je uglavnom avganistanski i pakistanski borci, nekada pripadnici talibana koji su se odmetnuli, optužujući svoje bivše saborce da nisu dovoljno radikalni, nisu u potpunosti predani džihadu, kao i da vode pregovore sa ‘nevernicima’ Amerikancima“, naveo je Vukelić, navodeći da se „te dve džihadističke grupacije sukobljavaju i oko praktikovanja vere“.

Od svog nastanka, naglasio je Vukelić, „ISIS – K je u konstantnim sukobima sa talibanima“.

Prema njegovim rečima, „napadom na aerodrom u Kabulu, krajem avgusta ove godine u kojem je poginulo 180 ljudi, medju kojima 13 američkih vojnika, ta teroristička organizacija poslala je krvavu poruku talibanima, ali i celom svetu da su i dalje prisutni“.

„Za našu zemlju, ali i za region Balkana, situacija u Avganistanu može se negativno odraziti u smislu da budjenje Islamske države može inspirisati lokalne simpatizere ove terorističke organizacije da i sami krenu u potencijalnu akciju. Tu pre svega mislim na povratnike iz Sirije i Iraka kojih samo na teritoriji Kosova i Metohije ima oko 250“, rekao je Vukelić.

Kako je naveo, tu je i „opasnost od nove migrantske krize, koja ipak ne bi trebalo da bude toliko ozbiljna kao prethodna, ali za nas može predstavljati bezbednosni izazov, jer je Srbija za migrante poslednja stanica pred ulazak u zemlje Evropske unije“.

//

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar