Zastrašujući plan kakav još nismo čuli: Zabraniti kritiku NATO-a!

U Srbiji do sada još niko nije tražio uvođenje cenzure. Utoliko je više zaprepašćujuće kada to učini 18 nevladinih organizacija okupljenih oko Nove spoljnopolitičke inicijative.

Da je sloboda kritičkog mišljenja usađena u same temelje demokratskih društava, aksiom je koji je nepotrebno dokazivati.

Utoliko začuđujuće zvuči rečenica iz saopštenja o osnivanju Nove spoljnopolitičke inicijative, kojom se predlaže „prekidanje anti-NATO medijske kampanje, jer su odnosi između Srbije i NATO-a sve intenzivniji, o čemu govori i potpisivanje novog IPAP sporazuma“.

Ovu inicijativu je na predlog Evropskog pokreta u Srbiji podržalo 18 nevladinih organizacija, koje se, nepisano pravilo kaže, bore za slobodu kritičkog mišljenja, uspostavljanje demokratskih društava koje poštuju ljudska prava i slobode.

Šta znači predlog za „prekidanje anti-NATO medijske kampanje“ i to baš na dvadesetu godišnjicu NATO agresije na našu zemlju? Znači li to, da se izrazimo politički korektnim rečnikom, da ne bi bilo poželjno preispitivati ulogu Severnoatlantske alijanse u zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka, kao i njenu ulogu na postjugoslovenskom prostoru na početku novog veka?

Da li će biti zabranjen rad komisije koja se bavi istragom o posledicama NATO bombardovanja na zdravlje srpskih građana? Hoćemo li, ako se uvaži predlog Nove spoljnopolitičke inicijative, gledati i slušati samo ulepšane i ušećerene verzije NATO istorije, prema kojima Alijansa širom sveta hodočasti u ime demokratije, ljudskih prava i slobode?

Zahtev je zaprepašćujući, čak i nezavisno što se radi o dvadesetogodišnjici NATO agresije i što će se ove godine o tome svakako govoriti više nego ranije, kaže kolumnistkinja lista „Nedeljnik“ Ljiljana Smajlović.

„Veoma je neobično da se neko usudi da predloži da se zabrane „anti-NATO kampanje“. Pre svega, ne vidim nikakve anti-NATO kampanje u Srbiji, zato što je ovde većinsko raspoloženje dvadeset godina vrlo čvrsto — ono je stalno protiv NATO-a. Niko ne mora da vodi nikakvu kampanju protiv NATO-a“, naglašava Smajlovićeva.

Zahtev za prekidanje anti-NATO kampanje, u trenutku kada u Srbiji i nema anti-NATO kampanje, jer je većinsko raspoloženje nacije takvo, dodaje ona, jeste zapravo zahtev za zaustavljanje govora protiv NATO-a.

„A posebna je drskost potrebna da se traži da se zaustavi anti-NATO raspoloženje, da to traže organizacije koje se uglavnom finansiraju iz zapadnih zemalja, organizacije koje se bave lobiranjem za NATO. To je ono što me je posebno iznenadilo i iz čega se vidi da se ovde ne radi ni o kakvoj ’novoj spoljnopolitičkoj inicijativi‘, nego je zapravo glavni zahtev nemojte protiv NATO-a, a to je, što bi nekada ironično rekli marksisti, stvarno novi kvalitet u Srbiji“, kaže Smajlovićeva.

Do sada se, nastavlja ona, u Srbiji nikada nije tražila cenzura. Tražiti da se zabrani vrsta govora koja predstavlja središnju tačku političkog raspoloženja nacije, treba biti stvarno drzak, zaključuje Smajlovićeva.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cenzurakritikaNATO
Komentari (12)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Vidim da ima i korisnih idiota koji nalaze opravdanje ja zlocine genocidnih nato drzava ove orgsnizacije nato vlada i podanicke Srpske vlade barem dobiju neki dinar ili koji dan duze na vlasti a idioti rade za dzabe.

  • Nebojša

    To sve treba u kamenolome na 10 godina pa im zabraniti da ostave krupnije od 1 mm.

  • Mustafa Strasni

    To sve treba proterati iz Srbije i zabranit te nevladine spijunske organizacije kao sto je Putin uradio…

  • Anonimni

    Ko sme da zaustavi rusku propagandu?

  • ANDREJ

    Cini mi se,da su pojedinci pogresno shvatili,apel koji su uputile neke NVO. Ne radi se o cenzuri misljenja.Rec je o necem drugom. Trebalo bi da se bar malo,utisa taj orkestrirani hitericni napad na NATO. Taj vojni Savez se umesao u nas gradjanski rat,devedesetih godina proslog veka. Veliko je pitanie sta bi bilo da se nije umesao.? Zlokobne teznje bivseg tiranina,Slobodana Milosevica,koji je svojim zamracenim umom,uobrazio,da je bas on naslednik Josipa Broza,dovele bi nastali rat,verovatno do tacke,da bi se svi ucesnici tog besmislenog rata,poubijali,do poslednjeg coveka.Prema tome.hajde hladne glave,da razmislimo…da li je taj NATO,sve nas,spasao totalnog unistenja.!

    • Anonimni

      Andrej, Slobodan Milošević je bio njihov (NATO-ov) čovek bio je totalni falš, sve dok nije umislio da je maksimalno ojačao i skočio protiv svojih gazda i naredbodavaca. Onda su ga (nas) izbombardovali, njega uhapsili i u Ševeningenu ga na veštački način upokojili. Pričaš kao klinac, ne znajući istinske informacije i ne znaš kakva je zapravo NATO zločinačko-cionistička družba, koja je u stvari najgora pošast sveta već 150-200 godina.

  • sova

    Ti muzejski uxponati i slicni su stari stotine godina, nisu smetali navodno u zaostalina vremena, mi smo zaostajali umjesto da smo napredovali

  • sova

    Zanrana kritike NATO-a pokazuje koje sve „nevladine organizacije“ finansira SAD i njeni poslusnici. NATO je zlo koje treba sto pre da nestane

  • Anonimni

    Doslo je vreme da to ZLO od nevladinih organizacija i njihove medije pocistimo iz Srbije, kao sto je to Putin ucinio u Rusiji, jer nam u suprotnom preti totalno robovanje gubitak suvereniteta i unistenje nacije. Ako to sadasnja vlast ne ucini…onda je odgovorna za to. Ne sme da se krije iza demokratije u stilu…kao „slobode govora“ kad nas ta…nazovi…“sloboda govora“ kao naciju ugrozava i postavlja „neslobodu u vidu zabrana“ . Mnooogo bih licno i strozije postupio sa takvim ljudima u tim ne vladinim organizacijama da bi mi i stari Vikinzi pozavideli na masti moje surovosti prema svakom neprijatelju nase voljene nacije. Ragnar Lokbruk bi bio zadivljen da je ziv.

  • Anonimni

    E svašta, savremena inkvizicija na delu! Što je najgore, ideja dolazi kao od obrazovanih, a u stvari od novca Severno atlantske alijanse. E vala ako su već ovde zašto bi ih podržavao, zbog učinjenih zločina širom planete…

  • Padejski Rade

    E to je demokratija,nevladinih organizacija koji nam svaki dan govore o mediskom mraku u Srbiji.E moji Srbi dal je moguce da bi prodali veru za večeru?Najgori smo!nikad nam nijedan vodja nije valjao kroz istoriju,a to smo mi!!!!

  • Anonimni

    Bar je sad kristalno jasno -čije su NVO.