Zbog korone ograničen broj stranih posmatrača na izborima

 Glasanje 21. juna pratiće veoma malobrojne misije stranih posmatrača čiji će izveštaji biti osnova za institucije EU za procenu ispravnosti i demokratičnosti izbornog procesa u Srbiji.

Kako piše dnevni list „Danas“, izjašnjavanje gradjana pratiće ograničena posmatračka misija ODIHR-a, misija ENEMO (Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora), i domaći posmatrači iz vladine Agencije za borbu protiv korupcije i nevladinih organizacija CRTA i CESID.

Evropski parlament, čiji su predstavnici mesecima o izbornim uslovima razgovarali sa činiocima vlasti i opozicije, neće poslati misiju u Srbiju, a Evropska komisija će se u oceni izbornog procesa osloniti se na izveštaje OEBS-a odnosno ODIHR-a.

Razlog zbog kojeg EP nije poslao svoju misiju, a OEBS ograničenu, je situacija u kojoj je u Srbiji još uvek aktivna epidemija virusa, uprkos kojoj vlast od organizovanja izjašnjavanja gradjana nije odustala.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava ODIHR, koju je Srbija 20. maja pozvala da pošalje misiju, 8. juna je oformila specijalnu osmočlanu delegaciju za procenu izbora u Srbiji.

Ona će se fokusirati na posmatranje prioritetnih oblasti izbornog procesa koje su identifikovane u izveštaju ODIHR-a iz novembra 2019. o pripremi izbora u Srbiji za koje je utvrdjeno da zaslužuju pažnju, saopšteno je na sajtu OEBS-a.

Kako se navodi, misija neće sprovoditi sistematsko i sveobuhvatno posmatranje glasanja i prebrojavanja glasova na dan izbora u skladu sa metodologijom ODIHR-a, ali da će posetiti ograničen broj glasačkih mesta na dan izbora.

Po prvi put u Srbiji Evropska mreža organizacija za nadgledanje izbora oformila je Medjunarodnu misiju za posmatranje parlamentarnih izbora.

Kako je saopšteno, posmatračka misija ENEMO akreditovala je šest medjunarodnih eksperata, koji su članovi glavnog tima.

ENEMO je saopštio da će njihovi eksperti uspostaviti kontakte sa svim relevantnim subjektima u izbornom procesu (izbornom administracijom, političkim partijama, medijima, nevladinim organizacijama, medjunarodnim organizacijima i drugim relevantnim akterima), kako bi dobili sveobuhvatniju sliku izbornog procesa.

Ni ENEMO kao ni ODIHR neće spovoditi sistematsko nadgledanje već će obići nekoliko biračkih mesta.

Kada je reč o domaćim posmatračima, CESID ima dugoročne posmatrače u Republičkoj izbornoj komisiji. Minimum 400 posmatrača CESID-a biće rasporedjeno na reprezentativnom uzorku biračkih mesta u celoj Srbiji i oni će tokom celog izbornog dana pratiti sve nepravilnosti na biračkim mestima, kao i procenu izlaznosti i utvrdjivanje rezultata.

Nevladina organizacija CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) je saopštila da je obučeno više od 1.700 posmatrača koji će na izborni dan biti rasporedjeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta.

Posmatrači će biti na biračkim mestima od trenutka pripreme biračkog mesta za otvaranje pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar