Zelenović: U Šapcu 39,5 odsto svih zvanično kovid pozitivnih u Srbiji

Od današnjeg broja zaraženih virusom u Srbiji, u Šapcu je registrovano 39,5 odsto, saopštio je večeras gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i rekao da Šabac svakako nije najugroženije mesto u Srbiji već da ima najveći broj testiranih građana.

Prema izveštaju republičkog kriznog štaba objavljenom u 15 časova, u Srbiji je bilo 299 kovid pozitivnih. U toku prepodneva, iz laboratorije Vatreno oko stigao je izveštaj da je u Šapcu 85 lica pozitivno.U 17 časova, laboratorija u Šapcu je objavila da je utvrdila da je 55 lica pozitivno. Ukupno, dakle, danas  je utvrđeno da je 140 građana Šapca, koji su testirani, inficirano virusom. Kada se na ukupan broj od 299 iz republičkog izveštaja doda 55 pozitivnih lica iz šabacke laboratorije, imamo situaciju da je od 354 pozitivna lica u Srbiji, u Šapcu utvrdjena bolest kod 140 pacijenata, objasnio je Zelenović.

Pre samo nekoliko dana, Aleksandar Vučić, predsednik SNS-a, je optužio vlast u Šapcu da je izmislila vanrednu situaciju kako bi još koji dan ostala na vlasti i da nije istina da u Šapcu nema testova. Oštro demantujući ove navode, poručivši da na ovaj način Aleksandar Vučić direktno ugrožava zdravlje Šapčana, Zelenović je rekao da se Šabac izborio za najveći broj testova u Srbiji i zato ima ovako veliki broj obolelih.

„Sledi nam organizovana borba protiv zaraze, stavićemo  je pod kontrolu i zaustavićemo njeno širenje“, poručio je Nebojša Zelenović i dodao da se ni po čemu  Šabac ne razlikuje od drugih gradova, svuda u Srbiji je slično, jedino Šabac ima mogućnost da to i dokaže.

Obraćajući se medijima danas ranije, on je rekao da je 85 novoobolelih, ali u popodnevnim satima stigli su testovi za još 55 pozitivnih.

Zbog povećanog broja obolelih Štab za vanredne situacije Šapca je pooštrio mere.

Zabranjuje se okupljanje više od 5 lica u zatvorenom i otvorenom prostoru, ako nije moguće obezbediti distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite.

U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija i ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova.

Nalaže se odgovornim licima u ugostiteljskim objektima da organizuju rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Nalaže se puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama odlažu se okupljanja, a nalaže se organizovanje prijemnih i drugih ispita uz primenu svih mera lične zaštite (distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, nalaže se sprovođenje zaštite u verskim objektima i prilikom  verskih obreda, kao i sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama.

Nove mere nalažu obaveznu čestu dezinfekcija svih javnih objekata, preporučuju dezinfekciju najmanje jedanom dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, i što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Sprovođenje mera kontrolisaće nadležni gradski i republički organi i službe, a stupaju na snagu 8. jula ujutru od 6 časova.

Ranije propisna kazna za nenošenje maske je 5000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar