Zemlje Kvinte: Srbija da prekine kampanju protiv priznanja, Kosovo da ukine takse

Vlade zemalja Kvinte pozvale su danas Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem EU i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma „neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija“.

U zajedničkom saopštenju, vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD navele su da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine „dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju“.

„Za Kosovo to znači ukidanje taksi (na uvoz robe) koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova“, navodi se u saopštenju koje je medijima prosledila Ambasada SAD u Beogradu.

Vlade pet zemalja su navele da je „posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih“ i da se „kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za gradjane Kosova i Srbije“.

„Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da vlade pet zemalja žele da gradjani Kosova i Srbije „uživaju plodove održivog mira“ i da su spremne da u tome pomognu „na svaki mogući način“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    POMOZI BOŽE SRBIJI! ###### RASCEPILA SE REPUBLIKA SRPSKA #### NEOČEKIVANO! ######### fuj DODIK !# ## DODIK je „POPUSTIO“ SEBI,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI ## . ##### URADIO JE JER SE UPLAŠIO ######## DODIK je „de facto“ RAZDELIO Republiku Srpsku —— >>> ISTOČNO od Brčkog i ZAPADNO od Brčkog , …# RASCEP, PODELA BIH # OSEČALO SE „odavno “ , DA JE BIH PODELJENA , pa Banja Luka očigledno je „ZAPADNO“ ORIJENTISANA # ## AUSTRO -UGARSKA TJ: I N Č K O je POSTIGLA CILJ =slomila JEDINSTVO REPUBLIKE SRPSKE # ZAČUTAO je DODIK ! ZAČUTALA REPUBLIKA SRPSKA , NEMA VESTI O DODIKU ## Daleko je „otišao“ , NEMA POVRATKA ,OČEKUJEM „novog vođu ZA „Republiku Srpsku“ -sa SEDIŠTEM – na PALAMA, ZA Srbe iz HERCEGOVINE i iz Bosne istočno od SARAJEVA bliže DRINI(između Užica i Sarajeva ) ### #### Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! ##### NEMA VESTI O DODIKU ##### , DODIK PRIPADA Republici Srpskoj ZAPADNO od Brčkog ###### , DODIK je „POPUSTIO“ SEBI #### ,jer VRLO VEROVATNO „BI GA LIKVIDIRALI“ BRITANCI , #### NEMA VESTI O DODIKU ! ######### DODIK je SAM izjavio :“ ONAJ KO PRISTUPI NATO JE IZDAJNIK“, „Pomozi Bože SRBIJI! Pomozi Bože Srbima , ma gde bili! Samo Srpska Pravoslavna Crkva POVEZUJE SRBE! SRBI „preko Drine “ SU „dugo živeli u Austro-Ugarskoj“, POLITIČKO JEDINSTVO SRPSKOG NARODA MOŽE USPOSTAVITI , samo Srpska Pravoslavna Crkva , „jedinstvo razlika“ , a TO JE UNIJA ILI KONFEDERACIJA SRPSKOG ŽIVLJA IZ SRBIJE uključujući Kosovo I Metohiju , SA BIH ( može MOŽDA i CG ) !

  • Anonimni

    TANDARA BROČ! ########################################################### ZEMLJE „PETORKE“ : SAD, Velike Britanije ,NEMAČKE,FRANCUSKE i Italije ,BEZ RUSIJE O KINE NE MOGU REŠAVATI NIŠTA !

  • Anonimni

    ZEMLJE „PETORKE“ : SAD, Velike Britanije ,NEMAČKE,FRANCUSKE i Italije ,BEZ RUSIJE O KINE NE MOGU REŠAVATI NIŠTA !