Zidojče cajtung: Vučić vešto unosi razdor u EU

Zapaljivi govori i zapaljene barikade dovoljan su dokaz da je Kosovo još daleko od rešenja, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom nedavne posete Kosovu svojom veštom diplomatskom akrobatikom uspeo da prebaci razdor na EU i sa sebe bar na neko vreme skine pritisak, ocenjuje nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung).

List piše da je Vučiću pripala „kontroverzna zasluga“ da svetu proteklog vikenda „predoči tužnu istinu da je kosovski sukob još daleko od rešenja“.

„Kao prevejani strateg Vučić je proteklih sedmica potpirivao visoka očekivanja. Javno se raspravljalo o planovima razmene teritorija izmedju Srba i Albanaca. A onda je Vučić sam ponovo ispustio vazduh iz probnog balona koji je pustio da poleti nad Kosovom. U svom napeto iščekivanom govoru na Kosovu poslao je u nedelju novu poruku, da se sa kompomisima na duže staze ne može računati“, piše list.

U komentaru se ocenjuje da je Vučić svojom diplomatskom akrobacijom pre svega izveo prikaz za aktere u EU, razjedinjene oko pitanja promene granica, pošto je Nemačka, kako navodi list, potpuno s pravom odbila tako nešto kao opasan presedan, dok su neki u Evropskoj komisiji u Briselu pokazali da su skloni takvoj ideji

„Kada se dva tabora svadjaju, Vučić kao treći za sada ne mora da se plaši pritiska.To je uspeh za njega, ali težak udarac za posredničke napore EU“, smatra Zidojče cajtung.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar