Živković: Mogerini u Beogradu trebalo da bude još juče, EU da shvati sa kim razgovara

Predsednik Nove stranke i poslanik Zoran Živković izjavio je danas da je primereno da visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini danas bude u Beogradu, da je tu trebalo da bude još juče i da je EU odavno morala da zauzme zdrav stav prema Beogradu i Prištini.

On je u Skupštini Srbije rekao da je Mogerini još pre četiri meseca trebalo da shvati s kim razgovara iz Beograda i Prištine.

„Ni jedni ni drugi ne čine dobro za svoje gradjane. Srpska vlast je pogoršala stanje gradjana na Kosovu. To mora da shvati i EU“, rekao je Živković.

On je kazao i da se EU ponaša licemerno i da treba da je bude sramota „što je pokrovitelj takvim ljudima“, navodeći da Prištinu vode ljudi „opravdano optuženi za terorizam i ratne zločine“, dok Beograd vode oni koji su doprineli stradanju gradjana u Srbiji i zemljama oko Srbije, i da su i s jedne i s druge strane ratnohuškači iz 1990-ih godina.

Živković je ocenio i da je Briselski dijalog farsa.

„Šta je dobro za nekog Azema koji živi u Prištini ili nekog Dušana u Mitrovici? Šta su oni dobili u poslednjih pet godina, u kulturi, obrazovanju, vladavini prava ekonomskom razvoju?“, pitao je Živković.

On je rekao da i da Zajednica srpskih opština može da bude formirana na različite načine, ali da će u svakom slučaju ostati na nivou nevladine organizacije i neće imati nikakvu izvršnu funkciju.

„Bajka da će ZSO da stvori bolje uslove za život Srba, to je laž. Ta Zajednica nema nikakvo utemeljenje ni u Srpskom, ni kosovskom Ustavu. Trebalo je da se formira odavno, ali očekivanje da će formiranje te asocijacije da reši probleme Srba na Kosovu, to je nerelano“, rekao je Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar