Žofre na sastanku sa Vulinom: Jasan stav EU o potrebi uzdržavanja od veličanja zločinaca

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom da Unija ima jasan i čvrst stav o potrebi uzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, i rada na podsticanju pomirenja.

Na sastanku na kojem je najviše reči bilo o saradnji dve strane u procesu evrointegracija, Vulin i Žofre dotakli su se i ovonedeljnih dogadjaja vezanih za mural Ratka Mladića u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Žofre je kazao da organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i odbrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o gradjanskim i političkim pravima i da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je skup Inicijative mladih za ljudska prava u Njegoševoj ulici u Beogradu, prijavljen za 9. novembar, Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, na kojem je sa tog mesta trebalo da bude uklonjen mural Mladića, odsudjenog za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Vulin je Žofreu rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova čuva bezbednost svih gradjana, pa i učesnika protesta, bez obzira da li su za uklanjanje spornog murala ili ne, navodi se u saopštenju.

Glavna tema sastanka, kako se navodi, bila je saradnja u oblasti Poglavlja 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) u pristupnim pregovorima Srbije i EU i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama.

Žofre je potvrdio podršku EU pristupnom procesu Srbije i istakao, kako se navodi, ključni značaj vladavine prava za napredak Srbije na evropskom putu.

Ukazao je na deo godišnjeg Izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na borbu protiv teškog i organizovanog kriminala i na neophodne reforme zakonodavstva, i potvrdio posvećenost EU pružanju podrške Srbiji da pojača napore u tim oblastima, piše u saopštenju.

Žofre je rekao i da EU ima dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u nizu oblasti, pre svega u upravljanju migracijama i civilnoj zaštiti.

Na sastanku su istaknute aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24, a Vulin je predstavio i rezultate srpske policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar