Zvaničnici parlamenata Srbije i Crne Gore o bilateralnim odnosima i aktuelnim temama

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom u Skupštini Srbije Igor Bečić i predsednik Odbora crnogorskog parlamenta za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić razgovarali su danas u Beogradu o bilateralnim odnosima i aktuelnim političkim temama.
Bečić je rekao da su bilateralni odnosi stabilni, sa tendencijom unapređenja i poboljšanja, i dodao da je politika Srbije prema Crnoj Gori usmerena ka daljem razvoju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda, saopštila je Skupština Srbije.
Lekić se saglasio sa Bečićem da dve zemlje povezuju istorija i prijateljski odnosi i izrazio nadu da će posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. juna biti unapređena saradnja dva parlamenta na svim nivoima, navodi se u saopštenju.
Bečić je, kako se navodi, upoznao Lekića sa teškom situacijom sa kojom se suočavaju Srbi na Kosovu, i dodao da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja i postizanja obostrano prihvatljivog dogovora.
On je ukazao i na važnost predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, za koji su se sagovornici složili da će „omogućiti srpskoj zajednici da se transparentno izjasni“, piše u saopštenju.
Bečić i Lekić su ocenili da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije, energetike odbrane, turizma i kulture, a osvrnuli su se i na značaj rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Bar i izgradnje autoputa Beograd-Bar.
Lekić se prethodno sastao s predsednikom Odbora za spoljne poslove, Borkom Stevanovićem koji je, kako je saopšteno, „istakao da je ohrabren demokratskim kapacitetom crnogorskog naroda i iskazanom političkom voljom na izborima“, a Lekić rekao da odnosi dve države „počivaju na izvanrednoj bazi“ i da je „pozitivan odnos između dva naroda koji je često bio predmet manipulacije i da je sada na njima da dalje razvijaju te odnose“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar