Ahmeti: U igri sve opcije pa i novi izbori u Makedoniji

Lideri VMRO DPMNE i Demokratske unije za integracije (DUI), Nikola Gruevski i Ali Ahmeti, danas će započeti razgovore o formiranju nove vlade Makedonije, prenela je televizija Telma. 

Mandatar za sastav vlade i bivši premijer Nikola Gruevski dobio je za pregovore podršku 25 manjih partnera sa kojima je nastupio na izborima u koaliciji „Za bolju Makedoniju“, ali su oni na sastanku izrazili nezadovoljstvo zahtevima iz platforme koju su usvojile albanske stranke.

Predsednik najveće partije Albanca u Makedoniji Ali Ahmeti je sinoć za Televiziju 21 rekao da je sasvim prirodno da o vladi pregovara sa makedonskom partijom koja je dobila najviše glasova, ali je dodao da su u igri sve opcije.

To su, naveo je, koalicija sa VMRO DPMNE, koalicija sa Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM), tehnička vlada ili da DUI, koji ima 10 poslaničkih mandata, predje u opoziciju.

Ahmeti nije isključio ni mogućnost novih izbora, ukoliko na pregovorima ne bude prihvaćena platforma albanskih partija.

Gruevski, koji ima rok do 29. januara da Sobranju Makedonije predloži plan i ministre u vladi, početkom sedmice je rekao da će pokušati da formira vladu, ali ne po svaku cenu. 

Gruevski sa 51 mandatom i Ahmeti sa 10, ukoliko postignu dogovor o koaliciji, imali bi nestabilnu većinu od 61 poslanika u parlamentu u kojem ima 120 mesta.

Dva druga potencijalna partnera Gruevskog medju albanskim strankama su Alijansa za Albance i Pokret Besa, koji zajedno imaju osam poslanika. Oni su juče odbacili mogućnost da razgovaraju sa mandatarom, jer je, kako su rekli, pod istragom za kriminal i vodi antialbansku politiku.

Poslanike u novom sazivu Sobranja Makedonije imaju još SDSM – 49 i Demokratska  partija Albanca – dva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar