Albanija angažuje kompaniju SAD u borbi protiv sajber napada

TIRANA – Albanska vlada saopštila je danas da će angažovati jednu američku kompaniju kako bi pojačala sajber bezbednost.

Ta odluka usledila je posle prošlomesečnog objavljivanja poverljivih ličnih informacija iz vladine baze podataka o zaposlenima.

Zvanična Tirana i „Džons grup internešenel“ (Jones Group International) iz Virdžinije potpisali su memorandum o razumevanju o „jačanju bezbednosti digitalnih sistema“, rekao je albanski premijer Edi Rama, a preneo AP.

U decembru su „procureli“ lični podaci oko 690.000 ljudi, uključujući broj lične karte i podatke o zaposlenju i zaradama iz vladine baze podataka o ljudima zaposlenim u javnom i privatnom sektoru. Te poverljive informacije su masovno deljene na aplikacijama.

Zbog tog slučaja uhapšene su četiri osobe, koje su kasnije puštene iz pritvora, i pokrenuta je istraga.

„Džons grupu“ vodi penzionisani general Džejms Džons, bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost i komandant združenih snaga u Evropi.

Ta američka kompanija će „u potpunosti skenirati naše sisteme da bi utvrdila na koji način su izloženi unutrašnjim i stranim napadima“, objasnila je albanska ministarka infrastrukture Belinda Baljaku.

Skandal s curenjem zaštićenih ličnih podataka pogodio je Albaniju pred parlamentarne izbore u aprilu u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar