Albanija očekuje početak pregovora o prijemu u EU

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati očekuje da Evropska unija prepozna napredak koji je Albanija ostvarila i da na proleće preporuči početak pretristupnih pregovora.

Bušati je pozdravio to što je Bugarska postavila Zapadni Balkan kao ključni prioritet svog predsedavanja u prvoj polovini 2018. i izrazio uverenje da će narednih šest meseci biti od ključne važnosti za sve zemlje regiona.

„Dok se približavamo predsedavanju Bugarske EU koje treba da počne od Nove godine i analizirajući povećanu interakciju izmedju zemalja Zapadog Balkana i EU tokom protekle dve godine, jasno je da će ovo biti ključna godina za nade Zapadnog Balkana za prijem“ u EU, napisao je Bušati u današnjem autorskom tekstu za EURACTIV.com.

Bušati je podsetio da će Evropska komisija u februaru predstaviti novu strategiju za proširenje. „Očekujemo dokument s jasnom vizijom i želimo da vidimo da su Zapadni Balkan i Albanija poseban deo te vizije“, naveo je Bušati.

Oživljavanje procesa širenja članstva EU će, po njegovom mišljenju, podstaći razvoj u regionu i biti snažno sredstvo u suprotstavljanju populističkim idejama i propagandi „antievropskih država“.

Podsetivši da je u Globalnoj strategiji EU iz 2016. godine politika proširenja opisana kao strateško ulaganje u bezbednost i prosperitet Evrope, Bušati je ocenio da je ta politika već doprinela miru, stabilnosti i napretku na Zapadnom Balkanu.

„Bliža saradnja EU i Zapadnog Balkana obezbedjuje sigurnost i mir u ovom delu Evrope“, naveo je albanski ministar.

Bušati je izrazio očekivanje da Albanija dobije bezuslovnu preporuku za otvaranje pristupnih pregovora u aprilskom izveštaju Evropske komisije, kao i da Savet narednog juna usvoji odluku o početku pregovora.

„Sve manje od toga bila bi propuštena prilika“, naveo je albanski ministar.

Bušati je naveo da je Albanija 2017. godine „uspešno napravila početni zalet“ i da je, „uprkos mnogim preprekama i upornom otporu“, počela da sprovodi reformu pravosudja. Reforma pravosudja kojom je uvedena nova procedura izbora sudija i tužilaca, jedan je od ključnih koraka za približavanje Albanije Uniji i uslov početak pregovora o njenom prijemu u EU.

„Albanija je više puta pokazala stratešku jasnoću i doslednost kada je u pitanju njena evroatlantska orijentacija. Gubitak tog strateškog gledišta bila bi fatalna greška i jednostavno nije opcija“, napisao je šef albanske diplomatije.

Bušati je naveo da od EU očekuje da otpočinjanjem pregovora na proleće 2018. pokaže da prepoznaje potencijal Albanije kao partnera.

Svaka zemlja, dodao je, treba da se kreće na putu ka EU u skladu sa svojim sposobnostima, brzinom reformi i doslednošću u ispunjavanju svojih obaveza.

„Zato pozivam evropske partnere da pogledaju napredak koji je Albanija ostvarila i da nam sada daju jasnu perspektivu i plan puta ka članstvu u EU“, napisao je Bušati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar