Albanija pojačava kontrolu na granici sa Makedonijom

Grupa izbeglica na granici Grčke i Makedonije blokirala je železničku prugu u znak protesta zbog odbijanja Makedonije da im dopusti da nastave put ka Zapadnoj Evrope, javlja danas agencija AP. Makedonski mediji, istovremeno, prenose da je Albanija na granici sa Makedonijom rasporedila jedinice specijalne policije.

Izbeglice su legle na prugu sa grčke strane grance i blokirale voz koji je ušao iz Makedonije da nastavi put ka jugu.

Na grčkoj strani granice nalazi se oko 10.000 ljudi koji ne mogu da nastave dalje, prenosi AP iz grčkog pograničnog mesta Idomeni.

Makedonski mediji danas prenose da je Albanija pojačala kontrolu na pet graničnih prelaza prema Makedoniji i Grčkoj.

Oko 450 pripadnika jedinica specijalne policije rasporedjeno je na graničnom prelazu Ćafasan sa Makedonijom i prelazima Kapštica, Tri mosta, Kakavoj i Ćafa e Botas sa Grčkom, prenose mediji pozivajući se na albanske izvore.

Policija patrolira duž granice kako bi evidentirali svaki eventualni pokušaj ilegalnog prelaska.

Albanski mediji pišu da postoji mogućnost da izbeglička ruta skrene prema Albaniji pošto su Grčka, Makedonija i Bugarska zatvorile granice za prolaz izbeglica prema zemljama EU.

Makedonske vlasti saopštile su da će propuštati samo onoliko izeglica koliko Srbija, kao sledeća zemlja na izbegličkoj ruti, primi.

Prema podacima grčke policije u protekla 24 sata u Makedoniju je pušteno oko 500 izbeglica, ali su neki od njih vraćeni zbog problema sa dokumentima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar