Albanski lokalni izbori u rukama izbornog kolegijuma

TIRANA – Izborni kolegijum u Albaniji danas treba da preseče da li će 30. juna biti održani lokalni izbori u toj državi ili ne.

Prema pisanju skopskog portala a1on, pet sudija izbornog kolegijuma treba da odluči po prigovoru predsednika Partije za nacionalno jedinstvo Idajeta Bećirija, nakon odbijanja njegovog zahteva od strane Centralne izborne komisije da njegova stranka bude izbrisana iz učešća na izborima.

Partija nacionalnog jedinstva je zahtevala od strane albanske Centralne izborne komisije da bude izbrisana sa prijavljenih kandidatskih lista za odbornike u 61 albanskoj opštini, uz obrazloženje da su izbori odloženi uredbom šefa države Iljira Mete, a koja je, kako su naveli, već objavljena u Službenom listu Albanije.

Ali, ovaj zahtev je Centralna izborna komisija odbila, kazavši da su birački listići već ištampani, nakon čega je Bećiri dostavio prigovor izbornom kolegijumu.

U iščekivanju kakva će biti odluka Izbornog kolegijuma, eksperti iz ove oblasti, kako navodi makedonski portal a1on, pretpostavljaju tri moguće opcije.

Ukoliko Izborni kolegijum prihvati prigovor Bećirija o brisanju njegove stranke za učešće na izborima, tada Centralna izborna komisija mora da zaustavi izborni proces.

Sa druge strane, ukoliko se ovaj Kolegijum proglasi za nenadležan po ovom pitanju, tada uredba predsednika Iljira Mete za odlaganje izbora ostaje na snazi, navode analitičari, piše a1on.

Treća opcija je da Kolegijum ostavi na snazi uredbu predsednika Mete o odlaganju izbora, i u tom slučaju u Albaniji neće biti održani izbori 30. juna.

Opoziciona Demokratska partija u Albaniji predsednika Ljuljzima Baše saopštila je da Izborni kolegijum nije nadležan po ovom pitanju, ocenjujući da je premijer Rama već doneo odluku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar