Američka ambasada u BiH odbila da izda Dodiku diplomatsku vizu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da mu je američka ambasada u BiH odbila zahtev za diplomatsku vizu za odlazak u Vašington na inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa.

„Čemu onda diplomatski pasoš BiH“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske, dodavši da ne isključuje mogućnost da se odrekne diplomatskog pasoša.

On je naveo da je „sve izvesnije da će u narednoj godini u inostranstvo putovati sa srpskim pasošem“.

Dodik je rekao da je poziv dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i deo tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije ka novoj, te da ga akreditacije čekaju u Vašingtonu.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio da predsednik RS Milorad Dodik nije dobio zvaničan poziv američke administracije da prisustvuje Trampovoj inauguraciji.

„Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD jeste bio preko Ministarstva spoljnih poslova BiH, što se nije desilo“, rekao je Crnadak ranije danas agenciji Beta.

Radio-televizija Republike Srpske objavila je danas poziv Dodiku na inauguracioni prijem u Vašingtonu, na kome nema nikakvog memoranduma, niti pečata.

Crnadak je kazao da se u objavljenom pozivu vidi da je to „poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je on nedavno ugostio u Banjaluci zajedno sa suprugom i da je vidljivo da se taj dogadjaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela“.

Dodik je za RT RS rekao i da je prošle sedmice telefonom razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jiem, koji je, kako je naveo, od njega tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove pozivu Tužilaštvu BiH.

Odricanje politike od SNSD-a podrazumeva odricanje od Deklaracije SNSD-a na Saboru stranke prošle godine u kojoj se navodi da će RS 2018. godine održati referendum o nezavisnosti.

Odazivanje na poziv Tužilaštva BiH znači da bi Dodik trebalo da se pojavi u državnom Tužilaštvu kao osumnjičeni, zbog održanog referenduma o Danu RS, koji je prethodno zabranio Ustavni sud BiH.

Dodik je poziv američkog diplomate nazvao „harangom u režiji američke ambasadorke u BiH Morin Kormak“.

„Cela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku našlo ime Milorada Dodika i, naravno, sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal“, rekao je predsednik RS.

Dan posle razgovora sa Jiem, rekao je Dodik, njemu je odbijena diplomatska viza, uz obrazloženje da u SAD ne ide kao predstavnik BiH. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar