Ankara poziva na demilitarizaciju istočnih egejskih ostrva

ATINA – U trenutku kada se održava 63. runda konsultativnih pregovora Turske i Grčke vezano za spor u Mediteranu i Egejskom moru, Ankara je u UN ponovila pozive na demilitarizaciju istočnih egejskih ostrva.

U pismu u kojem je ambasador Turske u Ujedinjenim nacijama Feridun Sinirlioglu 30. septembra uputio Generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, a u koji uvid imao Katimerini, Ankara optužuje Grčku za kršenje odredbi o mirovnog ugovora iz Lozane 1923. i Pariskog mirovnog ugovora iz 1947. godine.

„Suverenitet Grčke nad ostrvima bio je i ostao zavisan od demilitarizacije. Tvrdnja da grčki suverenitet nad istočnim egejskim ostrvima nije povezan sa održavanjem njihovog demilitarizovanog statusa lišena je pravne osnove“, kaže se u truskom saopštenju.

Sinirliogluov dokument, koji je odgovor na pismo koje je grčki ambasador u UN Marija Teofili poslala 27. jula, poziva na uklanjanje grčkih trupa sa ostrva Lezbos, Hios, Samos i Ikaria.

„Što se tiče Limnosa i Samotrakije, oni su podložni još strožem režimu, zbog njihove blizine turskom kopnu“,navodi se u pismu Ankare.

Katimerini navodi da analitičari smatraju da je argument iznet u pismu, koji u suštini oslanja grčki suverenitet egejskih ostrva na njihovu demilitarizaciju, pravno neutemeljen.

Kaže se i da napori Turske da podstakne tenzije između dve strane odražavaju uznemirenost Ankare zbog nedavnog odbrambenog sporazuma Grčke sa Francuskom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar