Ankete: HDZ i SDP izjednačeni

Vladajuća koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) osvaja 56 mandata, koliko ima i opoziciona koalicija koju prevodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), pokazuju rezultati izlazne ankete koje su večeras po zatvaranju birališta objavile tri nacionalne televizije.

Istraživanje je radila agencija Ipsos puls na nešto više od 29.000 ispitanika.

Prvi rezultati izlaznih anketa pokazuju da u parlament ulazi i koalicija Most s 18 mandata, što je i najveće iznenađenje izbora, a po tri mandata Živi zid i Istarski demokratski sabor. Po dva mandata osvojila je, prema anketi, stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i stranka osuđenog za ratne zločine Branimira Glavaša.

Anketom nisu bili obuhvaćeni glasovi dijapore, koja ima pravo na tri poslanika u Saboru i tradicionalno je naklonjena HDZ, kao ni glasovi pripadnika nacionalnih manjina koji u 12. izbornoj jedinici biraju ukupno osam poslanika, od kojih najmanje tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini.

Prve nezvanične rezultate Državna izborna komisija objaviće oko 22 časa i to na osnovu oko 15 odsto obrađenih glasova, a oko ponoći na osnovu oko 80 odsto obrađenih glasova.

U Hrvatskoj su danas održani osmi po redu parlamentarni izbore koji su u javnosti ocenjeni kao najneizvesniji dosad, jer se procenjuje da niko neće osvojiti većinu potrebnu za formiranje vlade.

Pravo glasa ima oko 3, 8 miliona birača u zemlji i u inostranstvu.

Lideri vodećih stranaka u Hrvatskoj, Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izrazili su danas uverenje da će koalicije okupljene oko njihovih partija formirati iduću hrvatsku vladu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar