Austrijski ministar: Dijalog Beograda i Prištine neophodan

Šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg  izrazio je danas u Briselu optimizam u pogledu obnovljenog dijaloga Beograda i Prištine, ocenivši da je razgovor neophodan i da je potreban i celom regionu u procesu približavanja Evropskoj uniji.  

„Svaki razgovor izmedju dve države je neophodan“, rekao je Šalenberg novinarima uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Austrijski ministar je ocenio da je dijalog „ušica igle kroz koju ceo region (Zapadnog Balkana) mora da prodje, ako postoji želja da približavanje EU bude uspešno“, prenela je agencija APA.

Na današnjem sastanku u Briselu, prvom neposrednom susretu ministara od izbijanja pandemije, šefovi diplomatija EU razmotriće odnose sa Turskom, situaciju u Hongkongu kao i ponovno postavljanje dijaloga Srbije i Kosova uz posredovanje Unije.

Šalenberg je novinarima rekao da se Austrija zalaže za obustavljanje prstupnih pregovora sa Turskom, ocenivši da EU prema Ankari mora da vodi oštriju politiku i „progovori jasnim jezikom, zasnovanom na solidnom sistemu vrednosti“.

Austrijski ministar je odluku turskih vlasti o pretvaranju Aja Sofije od muzeja u džamiju nazvao „poslednjom u nizu provokacija“, dodavši da i politika Ankare u Libiji i severnom Iraku dokazuje da „Turska jednostavno nije pouzdan partner Evrope“.

„EU treba da preduzme jasan korak i kaže da to sve više nije dopustivo i ispravno“, rekao je Šalenberg, dodajući da ipak ne veruje da će ministri  EU danas o tome doneti konkretan zaključak.

Govoreći o pitanju Hongkonga, Šalenberg je ocenio da je važno da evropski ministri „pronadju zajednički jezik, zajedničku poziciju“ prema novom kineskom zakonu o bezbednosti koji se odnosi i na taj poluautonomni grad.

„Verujem da svi mi delimo mišljenje da je to (taj zakon) ozbiljno potkopavanje nezavisnosti i autonomije Hongkonga“, rekao je Šalenberg, izrazivši uverenje da će EU, ako bude govorila zajedničkim jezikom, moći da sa ravnopravnih pozicija pregovora s Kinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar