Bajden: Članstvo u EU i NATO najbolji put za region

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je večeras u Zagrebu da je ulazak zemalja jugoistočne Evrope u EU i NATO najbolji način za unapređenje mira, blagostanja i bezbednosti u regionu.

„Sanjamo da će postojati Evropa koja će biti celovita, mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistočne Evrope, Balkana. To je jemstvo da će postojati Evropa koja je celovita, jedinstvena i u miru“, rekao je Bajden na kraju samita Procesa „Brdo-Brioni“ koji je u Zagrebu okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana.

Podsećajući da su zemlje regiona različito napredovale u procesu evroatlantskih integracija, Bajden je rekao da SAD snažno podržavaju članstvo Crne Gore u NATO i da vrata tog vojnog saveza ostaju otvorena.

Bajden je naglasio da je region jugoitočne Evrope kojim se bavi više od 25 godina, pretrpeo korenite promene.

On je rekao da više ne vidi ljude koji pucaju jedni na druge, već ljude koji se međusobno šale.“To je korenita promena. To pokazuje da je moguća transformacija od nesuglasica ka saglasnosti“, dodao je.

U zajedničkom obraćanju posle samita Procesa „Brdo-Brioni“ sa predsednicima Hrvatske i Slovenije i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, potpredsednik SAD je ocenio da je sastanak bio produktivan i da mu se činilo da „sluša gals jedne porodice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar